Home

Achtergrond 365 x bekeken 3 reacties

Registratiedoel I&R

Ongeveer de helft van de schapen- en geitenhouders in Nederland heeft de dieren niet op tijd geregistreerd in het I&R-sys­teem van Dienst Regelingen.

Alle schapen en geiten hadden hierin voor 1 juli moeten zijn opgenomen.

Het hiaat is bijna net zo groot als eerder bij de vaccinatieregistratie voor Q-koorts. Beide zijn niet met elkaar te vergelijken en de ernst van de onderaanmelding voor I&R is veel minder, maar het is een teken aan de wand dat weer zo veel eigenaren de deadline hebben gemist.

De indruk is dat het vooral hobbydierhouders betreft. Hoewel dat niet onomstotelijk vaststaat, lijken de hoeveelheden aangemelde dieren (1,2 miljoen schapen en 450.000 geiten) te spreken in het voordeel van de beroepsmatige houders. Hobbydierhouders mogen I&R minder urgent vinden, voor hen moet ook het adagium gelijke monniken, gelijk kappen opgaan.

Sectorvertegenwoordigers wijzen vooral op het gebrekkige systeem en slechte communicatie rondom de verplichte melding per 1 juli. LNV en Dienst Regelingen mogen zich dat aanrekenen. Toch is het te gemakkelijk om in dit soort gevallen altijd naar de opdrachtgever te wijzen.

Eigenaren moeten het belang van het I&R-systeem inzien en zelf zorgen voor tijdige registratie. Uiteindelijk is dat ook in hun voordeel.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  griekspoor

  dat er niet op tijd is genummerd , is grotendeels de schuld van de leveranciers van oormerken,ZIJ vertelden mij al bij het bestellen dat er door de verregaande eisen van de regering aangaande de elektronische merken e.e.a ernstige hinder had opgelopen dus verteld werd dat ik enkele maanden moest wachten op mijn oormerken , toen ik ze eindelijk thuis kreeg , bleek dat het de verkeerde waren , dus weer terug sturen , en weer wachten op de nieuwe goede oornummers , maar het was weer fout en nog een keer wachten want er was een verkeerde tang bij geleverd, omdat het zo vaak fout ging, heb ik de tang toen kosteloos ontvangen , DUS DE ORGANISATIE ZELF IS MEDE VERANTWOORDELIJK ,DAT NIET IEDEREEN OP TIJD KON REGISTREREN OOK ALS MEN DUS WEL VAN GOEDE WIL WAS , WANT ZOALS ZO VAAK GAAN ER VAAK ZAKEN FALIEKANT MIS OMDAT ER WEER EENS EEN AMBTELIJKE DWALING MEDE SCHULDIG IS AAN DE JUISTE AFWIKKELING VAN HET GEHEEL

 • no-profile-image

  henk evers

  Het duurt gemiddeld 8 weken voor alle doorgegeven mutaties in Deventer zijn verwerkt en ook zijn de verschillende systemen van de stamboeken nog niet allemaal afgestemd op het I&R.
  Als wordt gekeken in september zal er al veel ruis van de lijn zijn.
  Er was gewoon te weing capaciteit aanwezig voor de verwerking bij het ministerie.

 • no-profile-image

  een paar schaapjes

  i en r heeft totaal geen voordeel
  voor een hobby schapen of geitenhouder
  alleen een hoop gezeur en geldklopperij
  gevolg!! nog minder schaapjes in de wei.
  een paar schaaapjes

Of registreer je om te kunnen reageren.