Home

Achtergrond 522 x bekeken

Regen komt te laat voor meeste graangewassen

De regen van afgelopen dagen is te laat gekomen voor het Nederlandse graan. Zeker voor de vroege percelen. Dat zeggen deskundigen.

Rien Fieman, verkoopleider bij coöperatie CZAV, verwacht niet dat de recente neerslag nog invloed op de opbrengst van granen heeft. Op de latere percelen misschien nog wel, maar bij de vroeg gezaaide tarwe heeft de droogte de afrijping voortijdig in gang gezet. Daar kan regen geen positieve bijdrage meer aan leveren. Het komt te laat."

Dat beaamt Geert Horlings, buitendienstmedewerker bij in- en verkooporganisatie Agrarische Unie. "Voor vroege percelen is het te laat. Het noodweer leidt hier en daar tot legering. De herstelmogelijkheden hangen van het weer af. De schade kan meevallen, als het niet te nat wordt en het gewas netjes afrijpt. Wisselvallig weer kan schot in gerst tot gevolg hebben. Dat is heel slecht voor de brouwkwaliteit."
De stand van het graan verschilt sterk per perceel. Dat heeft vooral met de grondsoort te maken. "Het varieert van percelen die vocht tekort hebben en noodrijp worden tot percelen die er mooi voorstaan."

In Flevoland valt de stand volgens Horlings mee, op zandgronden heeft het graan meer problemen. "Voor wintertarwe schat ik een lagere opbrengst in. Het gewas rijpt te vroeg af, bladeren krullen op. Misschien wordt de kwaliteit ook minder." Flevolandse wintergerst brengt een ton of 8 op, terwijl 9 tot 10 ton gebruikelijk is in deze regio.

"De eerste geluiden van de wintergerstoogst in het Zuiden zijn ook niet hoopgevend", voegt Horlings toe. Vooral op zandgronden hebben de gewassen last van droogte. "De oogst is duidelijk minder."

Of registreer je om te kunnen reageren.