Home

Achtergrond

Ravage door noodweer in oosten van het land

Noodweer heeft woensdagavond een spoor van vernielingen achtergelaten in het zuidoosten en oosten van het land.

In het Gelderse Vethuizen (gemeente Montferland) kwam een vrouw om het leven toen een kampeerplaats werd getroffen door een windhoos. Ook raakten vier personen zwaargewond en vier lichtgewond.

De slachtoffers vielen aan de Kemperplas. Een twintigtal caravans werd de lucht in getild, om verderop in de plas neer te komen. De harde wind heeft in het gebied ook zes hoogspanningsmasten omvergeblazen.

Hulpdiensten konden het gebied moeilijk bereiken omdat de toevoerwegen naar de camping bezaaid lagen met omvergewaaide bomen en afgerukte takken. Ook veel boerderijen en woningen in de omgeving van de camping werden fors getroffen. Bij de meeste woningen zijn alle dakpannen weggewaaid. Op veel andere plekken in Gelderland zijn bomen omgewaaid en is andere stormschade ontstaan.

Elders in het zuidoosten en oosten van het land zorgde noodweer ook voor veel overlast en schade. Het KNMI had aan het eind van de middag een weeralarm afgegeven voor het zuidoosten en oosten van het land. Al snel daarna trokken de zware onweersbuien, gepaard met zeer zware windstoten het land binnen.

Nijmegen en Bemmel hadden 's avonds te kampen met een stroomstoring door een defect in een transformatorhuis. In totaal zaten daar ongeveer 40.000 huishoudens zonder stroom, waarvan een deel urenlang. Ook in Brabant viel de stroom hier en daar uit ten gevolge van het noodweer, onder meer in de dorpen rond Deurne.

De meldkamers van de brandweer in Venlo en Maastricht kregen ruim 1300 meldingen te verwerken, In de hele provincie Limburg woeien daken en dakpannen af en knakten bomen. Die kwamen op wegen, auto's, woningen en andere panden terecht. In Noord- en Midden-Limburg raakten ongeveer tien mensen gewond, vooral als gevolg van op auto's en woningen vallende bomen.

In Maastricht viel een grote boom door het dak van een hotel. Ook een deel van het treinverkeer lag eruit als gevolg van takken op het spoor en op bovenleidingen. Op talloze wegen was geen verkeer meer mogelijk door takken en bomen op het wegdek. Vele tientallen auto's raakten beschadigd.

Net over de Brabantse grens op de A67 bij Liessel woei twee vrachtwagens omver. In Roermond woeien daken van flats aan de Oranjelaan. De bewoners van 24 flatwoningen werden vervolgens geëvacueerd.

Halverwege de avond zwakte het noodweer af en trok het via het noordoosten van het land weg. In de noordelijke provincies bleef de schade beperkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.