Home

Achtergrond 227 x bekeken 2 reacties

Rabobank: mogelijk toch suikertekort

Het is maar de vraag of de suikerproductie volgend seizoen groter uitvalt dan het verbruik.

Eerdere prognoses gingen uit van een suikeroverschot in 2010/2011. De Rabobank voorziet een tegenvallende productie in de EU, Rusland en Thailand door droog weer. "Alleen als de suikerproductie in andere delen van de wereld meevalt, zal de suikermarkt niet kwetsbaar worden", schrijft de Rabobank in een rapport.

In 2008/2009 en 2009/2010 viel de suikerproductie lager uit dan het verbruik. "Daardoor zijn de wereldwijde suikervoorraden sterk geslonken", stelt de bank. "De meeste analyses gaan er van uit dat in 2010/2011 weer een suikeroverschot gaat ontstaan. Maar deze verwachting is veel minder zeker geworden. In de EU en Rusland verwacht men een lagere suikerproductie door uitzonderlijke droogte. Beide landen zijn grote importeurs van suiker. Ook in Thailand hebben de suikerproducenten last van droogte."

Volgens de Rabobank leidt dit tot hogere suikerprijzen. "Tussen 21 juni en 21 juli is de notering voor ruwe suiker in New York met 10 procent gestegen. De Londen-notering voor witsuiker steeg in die periode met 16 procent."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    euro

    fijn al die analisten achter het bureau en gps plaatjes die de opbrengst wel even bepalen gelukkig hebben we ook nog met het weer te maken

  • no-profile-image

    gert

    Bij de rabobank geen suiker meer in de koffie

Of registreer je om te kunnen reageren.