Home

Achtergrond 455 x bekeken 4 reacties

Rabo: mais wordt duurder

Mais wordt duurder. De Rabobank verwacht dat de maisprijzen in de VS in het eerste kwartaal van volgend jaar gemiddeld 9 procent hoger liggen dan op 1 juli dit jaar.

Dat zegt Luke Chandler, directeur van Rabobank Food & Agribusiness Research, in een interview met persbureau Bloomberg. De Verenigde Staten zijn de grootste producent en exporteur ter wereld van mais. Chandler baseert zijn voorspelling op de matige oogstprognoses in de EU, Rusland en Oekraine.

Daardoor gaat China meer mais kopen in de VS, verwacht de Rabo-analist. "In China ligt de maisprijs hoger dan in de VS. Dat stimuleert de export. Doordat de economie van China groeit, neemt ook de vraag toe naar vlees, zuivel en eieren. De maisprijzen lopen daardoor op."

Bovendien zijn er ook matige oogstprognoses voor andere graansoorten. Chandler: "Daardoor komt er waarschijnlijk extra vraag naar mais uit de VS vanuit de voerindustrie."

Volgens Chandler staat de maisbalans verder onder druk doordat de maisgewassen in de VS last hebben te veel regen. De gemiddelde opbrengst komt uit op 10,3 ton per hectare. Vorig jaar is een record van bijna 10,5 ton mais per hectare geoogst. Chandler: "De opbrengst per hectare gaat bepalen hoeveel mais er beschikbaar komt in dit seizoen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat uit van te hoog ingeschatte opbrengsten. De maisvoorraden in de VS zien er nu aan het begin van het seizoen al krap uit."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  belasting gaat omhoog
  beurs gaat omlaag op korte termijn maar op de lange termijn is er een duidelijk herstel in de drijvende segmenten van de markt het gaat regenen en de zon breekt door in het gehele land in de nabeein toekomst en u gaat verrast worden door een goede vriend want de maan is in uw voordeel en c1000 gaat het vlees in de uitverkoop doen. dit zijn een paar van mijn voor spellingen laat me weten of dit enigsinds behulpzaam was

 • no-profile-image

  exact

  Beetje zonde van je tijd, Freek.

 • no-profile-image

  Klein Boertje

  Rabo wordt Duurder !!

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  Ah, maar de Rabobank heeft zelf toch ook maïs en graan enzo?

Of registreer je om te kunnen reageren.