Home

Achtergrond 200 x bekeken 1 reactie

PvdA Zuid-Holland pleit voor statiegeld op kassen

Glastuinders zouden bij de bouw van kassen statiegeld moeten betalen aan de overheid.

Zo kan worden gegarandeerd dat oude kassen na twintig of dertig jaar kunnen worden opgeruimd zonder extra geld van overheden. Dat stelt de Statenfractie van de PvdA in Zuid-Holland. Volgens fractievoorzitter Ron Hillebrand is het inzetten van gemeenschapsgeld voor de sanering van oude kassen niet meer van deze tijd.

Volgens de provincie staat in Zuid-Holland circa 1000 hectare aan oude kassen. Dat is de helft van het areaal oude kassen in het hele land. In veel gevallen zijn de kassen aan vervanging toe, maar worden ze nog gebruikt, aldus de provincie. "Dan moet worden gekeken hoe rendabel deze nog kunnen worden geëxploiteerd."

Het kan volgens Hillebrand niet zo zijn dat een tuinder met subsidies naar een concentratiegebied gaat uitbreiden in plaats van zijn oorspronkelijke bedrijf te moderniseren. "Niet met publiek geld. Dit zijn financieel moeilijke tijden voor iedereen." Het plan komt voort uit de vraag van Gedeputeerde Staten geen 200 maar 250 hectare te saneren, 50 hectare meer dus dan in het coalitieakkoord was afgesproken. De provincie vraagt daarom 3,8 miljoen euro extra geld. Naast de PvdA zijn ook coalitiepartners ChristenUnie en SGP kritisch.

LTO Noord Glaskracht stelt dat oude kassen vaak ontstaan door overheidsingrijpen. "Je kunt niet eerst een vergunning geven en dan het structuurplan zo aanpassen dat niks meer mogelijk is. Om dan te zeggen: je glas is oud en de opruiming moet je zelf betalen", aldus een woordvoerder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Gaat dit systeem ook gelden voor >kantoor en bedrijfs< gebouwen rond en in de steden?? Zou wel eens nodig zijn, zodat de oude industrie gebieden er minder uitzien als een ruíne park.

Of registreer je om te kunnen reageren.