Home

Achtergrond 2 reacties

'Productschap blijft relevant'

Het zijn de ondernemers in de tuinbouw- en groensector zelf die het Productschap Tuinbouw (PT) invulling geven.

Wanneer de sector een ander soort PT wil, heeft het nu al de mogelijkheid tot verandering te dwingen. Dat zegt voorzitter Tjibbe Joustra.
Hij zei dit in een toelichting op de Toekomstagenda 2010-2015. Volgens Joustra doet het schap in de toekomst niks dat ook door private partijen gedaan kan worden. De behoefte aan het collectief aanpakken van zaken als het monitoren van markten, het behartigen van fytosanitaire zaken en promotie is volgens Joustra niet verdwenen. Op fytosanitair terrein ziet de sector zich geconfronteerd met steeds meer bedreigingen, zoals de recente importstop van Rusland.

Daarnaast wil het PT achter de schermen meer samenwerken met andere productschappen, onder meer door een gemeenschappelijk uitvoeringsorgaan voor Europese regelgeving op te richten. "Het PT wil ook zichtbaarder rendement opleveren voor de sector door wellicht minder, maar meer op maat gesneden relevante product-, prijs-, handels- en consumenteninformatie te leveren", aldus Joustra.

Telers moeten zich volgens de voorzitter realiseren dat wanneer het schap afgeschaft wordt, deze nooit meer terug opgericht kan worden. Hoewel taken wel naar een ministerie verschoven kunnen worden, is binnen een productschap, dat is uniek, controle op beleid met wettelijke kracht in handen van de sector zelf.

Of het productschap van een nieuw kabinet mag voortbestaan, laat Joustra in het midden. Evenmin laat hij zich uit over de uitkomst van de draagvlaktoets die voor 2011 gepland staat. "Ik ga ervan uit dat men een nuchter besluit neemt."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Anna

    Het productschap is wel relevant. Vooral voor degenen die er gebruik van maken en die meedenken over actuele taken. Overal waar leden geen zin hebben om contributies te betalen zie je dit soort reacties. Het ministerie moet bezuinigen, dus verwacht daar niet te veel van. Discussieer over taken, contributie, zeggenschap, wat je wilt. Maar mij maak je niet wijs dat het handig is om alle collectieve taken allemaal maar zelf te gaan doen.

  • no-profile-image

    ED

    Het PT was al niet relevant, dus kan het ook niet relevant blijven. Je moet eens op de PT website kijken, mocht je er op 1 of andere manier toegang toe hebben wat een vergadercultuur die club is. En wat moeten al die vakbondvertegenwoordigers daarin, ze zijn in de meerderheid! Ik hoop dat het PT in het sterfjaar van Clemens nog ten gronden gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.