Home

Achtergrond 505 x bekeken 1 reactie

Problemen bij Lyempf dateren al uit 2008

De problemen bij zuivelbedrijf Lyempf zijn deels terug te voeren op technische moeilijkheden in 2008.

Dit blijkt uit het jaarverslag over 2008, dat bij de kamer van koophandel is gedeponeerd. Door een constructiefout in een droogfilter van een droogtoren werd veel product afgekeurd, werden productievolumes niet gehaald en moest veel melk tegen lage prijzen op de spotmarkt worden verkocht, schrijft voormalig directeur Siep van der Valk. De verliezen stapelden zich op. Daardoor werd de jaarrekening over 2008 afgesloten met een verlies van 6,2 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van ruim 9 ton.

Hoewel het resultaat in 2009 een behoorlijke verbetering liet zien en plannen werden gemaakt om de melkaanvoer terug te brengen, was het voortbestaan van de onderneming ook volgens accountant De Jong en Laan onzeker geworden. Eind 2009 werden al gesprekken met derden gevoerd over een overname van het bedrijf. Die mondden pas begin mei van dit jaar uit in een overname-overeenkomst. Het bedrijf kwam in handen van het Griekse Gramen Shipping and Trading Inc. Deze partij moet toen op de hoogte zijn geweest van de financiële situatie bij het Kamper zuivelbedrijf. Niet duidelijk is of de oorzaak van alle ellende, de constructiefout in het filter van de droogtoren, nog geclaimd kon of kan worden bij de constructeur.

Lyempf startte in 2007 met ruim 100 miljoen kilo melk en ontving de laatste tijd ongeveer 170 miljoen kilo. De voornaamste leveranciers zijn: de Flevolandse leverancierscoöperatie Flevomelk, Noorderland Melk, een groep boeren van het Kampereiland en een deel van de leden van leverancierscoöperatie Parco. Bel Leerdammer heeft echter toegezegd dat het alle leden en dus ook alle melk van Parco wil overnemen. Daarmee is Lyempf nog niet van alle overtollige melk af. De komende tijd moeten onderhandelingen plaatsvinden met Flevomelk en Noorderland melk over vernieuwing of afbreking van contracten.

Eén reactie

  • melkboertje

    nee dat was de melk die hem klauwen met geld kosten. en hij moest er wel beter van worden ,en siep ging denken .

Of registreer je om te kunnen reageren.