Home

Achtergrond 11 reacties

'Prijsstijging diepvriesfrites onvermijdelijk'

Een prijsstijging van diepvriesfrites is onvermijdelijk, gezien de achterstand die aardappelplanten door de droogte hebben opgelopen ten opzichte van voorgaande jaren.

Dat zeggen fritesfabrikanten. De stijgende aardappelprijs heeft direct impact op de fritesprijzen, geeft Leon de Boer van Farm Frites aan. "Voor de dagmarkt en lange termijn. Zeker 10 tot 20 procent. Het is nu afwachten of we krap komen of dat we een tekort krijgen. De stemming is in elk geval duidelijk."

In hoeverre een teler daarvan profiteert hangt af van zijn afzetvorm. "Een teler regelt zijn logistieke stroom met een contract, soms voor een vaste prijs en soms voor dagprijs", legt het hoofd inkoop uit. "Als telers voldoende opbrengst hebben, kunnen ze profiteren van de prijsstijging."

Volgens Han van der Hoek, directeur grondstoffen bij McCain, zijn er weinig telers die niet profiteren van de prijsverhoging. "Er zijn weinig telers die volledig voor een vaste prijs contracteren. De prijzen worden hoger dan we in de afgelopen drie jaar hebben meegemaakt. In heel Europa is het droog en warm, dus dit wordt elders niet gecompenseerd."

De aardappelketen gaat een goed seizoen tegemoet. "De huidige omstandigheden stuwen de agrarische markt. Dat is geweldig voor de primaire sector. Het geeft ruimte om te investeren." Ook de Belgische fritesproducent Lutosa geeft tegenover persbureau Belga aan dat de fritesprijs de komende maanden de hoogte in gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ben

  een maand terug schreef je ook als reporter zo een artikel ;aardappelen zat teveel zelfs nu komt er tekort ,goed
  heb ook alleen dank voor de vrije teler die durft te telen op eigen risico,maar helaas het moeilijker kreeg voor die grote die veel telen maar op contract,ze hebben de laatste jaren leuk geteelt aan kostprijs en en dank je wel van de fabriek,en heel fier hij boerde door en nog een beeja knechtje van fabriek met een loontje als werkman sukkels en nu

 • no-profile-image

  JP

  Boeren zijn de enige ondernemers die vooraf producten verkopen onder de kostprijs. De hogere prijs van de vrije aardappelen zal uit de markt (lees de consument) moeten komen. Erg zuur als je aardappelen hebt gecontracteerd tegen een lage prijs maar dat is dan een harde les. Niet meer doen dus. Teel dan wat minder en vrij of in de pool.

 • no-profile-image

  arie

  jaja een goed excuus om de prijzen te verhogen, maar als de aardappelprijs volgend jaar weer naar beneden gaat zullen ze hun prijzen naar consument heus niet weer verlagen, Die verlaging geld dan echter wel voor de boer

 • no-profile-image

  truus

  allereerst proberen die van Lamb-Weston uit Kruinigen de boeren uit te melken, nu willen ze van de consumenten ook steeds meer geld vangen voor hun producten nog even en ze gaan hun personeel ook nog uit melken ze staan op dit gebied toch al niet zo goed bekend

 • no-profile-image

  kriskras

  Tarweprijs explodeerd volgend jaar weg met die frietcontracten

 • no-profile-image

  Ineke

  Wat een negatieve teneur hier in dit forum. Meteen overal tegen aan schoppen en door een donkere bril kijken. Iedereen is vrij om een handtekening onder een contract te zetten bij welke fritesfabriek dan ook. Het klopt niet dat een beeld geschetst wordt dat de de grote telers alles op contract doen. Bedrijven die hebben durven investeren in grond en machines, durven vaak ook vrij te telen. Zij pikken de goede en slechte jaren mee, maar door een lagere kostprijs rendeert het eerder dan bij een teelt van vijf of tien ha. En ben je ook voor de koper een sterkere handelspartner.
  Kom op collega`s, ga eens mee in die positieve stemming die er nu heerst en stomp niet zo af. Met dat geklaag duw je jezelf in het verdomhoekje. En ben je een makkelijk slachtoffer. Stel jezelf liever als een sterke teler op die dit jaar zijn kansen wil pakken.

 • no-profile-image

  druppel

  zit artiek te lezen. en ik zelf lever aardappels aan meneer van de hoek. maar hij was ook de gene die mij verplichten om 40 ton op contract te doen. was niet mee eens en heb dus nu gewoon weer bintjes. en dan nu die uitdrukking de meeste boeren verdienen er goed aan. wat een PIEP ik lever mij bintje gewoon aan farm nu die komt me wat beter over niet zo arogant als meneer van de Hoek. Trouwens denk niet dat klopt dat de grote telers de markt verpesten ik kan 3 grote telers met meer dan 100 ha en deze telen alle 3 bijna alles vrij. terwijl ik wel veel colegas heb die 10 ha hebben en wel een handtekkening onder het contract van menner van de Hoek gezet hebben.

 • no-profile-image

  Leen

  De enigen die onder kostprijs blijven werken zijn de boeren. Wat een Kloatzekke.

 • no-profile-image

  drent

  Belachelijk ze hebben het grootste deel al vast gelegd in contracten bij inkoop en nu willen ze wel de consument meer laten betalen.

 • no-profile-image

  graaf

  de vraag is dan natuurlijk wel wie er dom is.........

 • no-profile-image

  nn

  ziehier de prijskrik in werking. Er komt weer een 25 cent bij een portie patat. De Consument kan niet rekenen en denkt dat het komt door het duurder worden van de grondstof het is droog he. De laatste 10 jaar koste een kilo aardappel af boerderij 8 ct een bakje patat weegt geen 250gram. Maar zeg maar dat je dat er voor nodig hebt schilverlies en zo. Dan zit er dus 2 cent in een patatje van 200 eurocent. Nu stijgt de prijs van grondstof met 50 procent dus zit er 4 cent in een bakje. Kan de patatboer mooi doen als of de boer hier kapitalen aan verdient en dat hij er hard voor moet werken.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.