Home

Achtergrond 301 x bekeken

Prijsontwikkeling vroege aardappelen zeer goed

Het gaat door krapte aan de productiekant bijzonder goed met de prijsvorming van aardappelen. Zowel in Nederland als in Duitsland en België.

De regen komt voor het vroege segment te laat.De veiling in Sint Annaland verhandelde maandag Doré-aardappelen voor 50 tot 55 cent per kilo, waar vorig jaar 16 tot 19 cent werd betaald. De prijs voor Frieslanders loopt op, vertelt veilingdirecteur David Hage. ”Het aanbod is nog mondjesmaat, terwijl er wel vraag is.” Vorige week werd er 30 tot 35 cent betaald en maandag al 35 tot 38 cent. Vorig jaar was het prijsniveau 13 tot 15 cent.

”Dat heeft alles met het groeiseizoen te maken”, legt Hage uit. ”Nu is er recent wel wat regen gevallen, maar meer dan een opfrissertje is dat voor vroege teelt niet. Het gewas is op retour, de groei komt er niet meer in. De regen komt te laat, hoewel het wel prettiger rooit. Voor de hoofdoogst is dit wel goed. Dat moet ook wel, want je hebt wel opbrengst nodig om wat te verdienen. Prijs kan niet alles goed maken.”

Er komt een spannende periode aan voor de afzet, zegt Hage. ”In vakantietijd wordt er minder geconsumeerd. Ik denk dat de handel wel door blijft lopen, omdat vraag en aanbod in elkaar passen. Het aanbod blijft gering, de kwaliteit goed.”

Duitse aardappeltelers worden door telersorganisatie Vereinigung der Erzeugergemeischaften für Früh- und Speisekartoffeln dringend aanbevolen duidelijke signalen aan de detailhandel te geven dat het product het komende seizoen niet voor spotprijzen van de hand kan.

In heel Europa verloopt de groei van de aardappelen moeizaam, waardoor in 2010/11 van een krap aanbod kan worden uitgegaan. Hoge prijzen hebben de telers bovendien ook nodig om met de naar verwachting kleine opbrengsten nog rendement te kunnen halen. ”Of hoge prijzen dan ook goede prijzen zijn, kan per situatie verschillen”, aldus de Duitse telersorganisatie.

Voor Belgische aardappelen wordt door de lage opbrengstverwachting een keer zo veel betaald als vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.