Home

Achtergrond

Praat over aanpak zomerdip

De zomerdip leidt tot verhitte discussies. Vion moet beter communiceren met de boer.

Vion afficheert zich graag als farmers owned. De onderneming laat zich er op voorstaan dat ze in eigendom is van boeren. Ook wil Vion graag kwijt hoezeer ze heeft bijgedragen aan hoe de varkenshouderij er in Nederland nu voorstaat. Zonder Vion, aldus de vorige directeur Daan van Doorn, zouden er in Nederland geen varkenshouders meer zijn.

Geen wonder dan ook dat diezelfde varkensboeren Vion ongenadig ter verantwoording roepen voor de prijsverlagingen. De boeren zijn woest. „Vion heeft als eerste de verlaging ingezet. Daar veroordeel ik ze voor”, zegt een boer. Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij ergert zich aan het ‘gesol met de varkensprijzen’ en zegt dat Vion ‘blijkbaar weer in de oude fout vervalt om een zomerdip te laten vallen’. NVV beschuldigt Vion ervan een slaatje te slaan uit het fenomeen ‘traditionele zomerdip’. De vraag naar barbecuevlees, zegt NVV, is juist groter dan ooit.

In de kritiek op Vion klinkt een opeisbare goede varkensprijs door. Gezien de eigendomsverhoudingen niet geheel onlogisch, al is Vion natuurlijk geen coöperatie in handen van de varkenshouders. Maar met haar ZLTO-achtergrond heeft Vion wel een morele plicht om de varkenshouderij aan rendement te helpen. Hierin onderscheidt het bedrijf zich van de particulieren.

Overigens kan Vion daarmee niet automatisch de betere betaler zijn. Zou Vion boven de markt betalen, dan was het gauw afgelopen met het bedrijf.

Vion praat als het gaat om de relatie met leveranciers en klanten graag over partnerships, over langetermijnrelaties in plaats van de vrijheid-blijheidhouding die jarenlang de varkenshandel kenmerkte.

Daarbij hoort in deze spannende tijden de opdracht voor een perfecte communicatie met leveranciers. Dan had de commotie zich meer kunnen toespitsen op waar het om moet draaien: voorkomen dat de vraag naar en het aanbod van varkensvlees zo uit de pas lopen. Dus aan het beteugelen van ‘de traditionele zomerdip’.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.