Home

Achtergrond

'Populariteit jatropha stoelt op halve waarheden'

De enorme toestroom van investeringen in jatropha is deels gebaseerd op halve waarheden.

Dat schrijft wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN. Volgens de FAO is maar weinig informatie over het gewas met bewijs gestaafd. Jatropha is een oliehoudend gewas dat vooral in Zuidoost-Azië Afrika en Zuid-amerika wordt geteeld voor de productie van biodiesel. In 2008 werd wereldwijd op 900.000 hectare jatropha geteeld, aldus de FAO. In 2014 zal het areaal gegroeid zijn tot 12,8 miljoen hectare

Het gewas groeit redelijk in droge gebieden, aldus FAO. Dat het gewas zich van droogte niks aantrekt, zoals sommige bedrijven beweren, is volgens de FAO echter niet waar. Omdat jatropha vooral in arme landen wordt geteeld, kan het gewas het beste worden geteeld waar telen voor voeding niet kan.

Op deze laagwaardige grond is echter input van water en mest noodzakelijk. Of de lokale bevolking kan profiteren hangt af van hoe de productiestructuur in elkaar zit. Bedrijven die plantages hanteren, zoals het Britse D1 Oils, concurreren in feite met kleinschalige boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.