Home

Achtergrond

Poolprijs Agrico op € 24,69

Aardappelhandelshuis Agrico maakt een poolprijs bekend van € 24,69 per 100 kilo over alle geleverde pootaardappelen.

Dat is bijna twee euro boven de prognoseprijs. Die plus komt voort uit de veel grotere exporten buiten de EU. Door die hoge opbrengsten en slechte Europese consumptieprijzen waren de verwachtingen aanvankelijk niet hooggespannen.

Met vergoedingen, voor bijvoorbeeld opzakken en bewaring, komt de prijs op € 27,65. De financiële opbrengst viel mee dankzij de hogere hectare-opbrengst, meldt commercieel directeur Jan van Hoogen. "Bij een normale oogst is dit te weinig. Een pootgoedteler moet eigenlijk 25 euro per 100 kilo uitbetaald krijgen om er goed voor te kunnen telen."

De droogte geeft een betere uitgangspositie voor de oogst van 2010, voor zowel poot- als consumptieaardappelen. "Afnemers van Nederlands pootgoed in het Middellandse Zeegebied hebben tot dusver goed financiële opbrengsten gehaald. Als de droogte in Noordwest-Europa doorzet, worden de consumptieprijzen ook structureel hoger dan de afgelopen drie seizoenen."

Markies is met € 10,83 het hoogst geprijsde ras in de industriepool. Bij de tafelaardappelen is Gourmandine het duurst verkocht (€ 21,76).
De reacties van telers, deze week op vergaderingen, zijn volgens Van Hoogen positief.

Of registreer je om te kunnen reageren.