Home

Achtergrond 160 x bekeken

Politieke crisis Irak woekert voort

Zittingen van het nieuwe Iraakse parlement zijn gisteren voor onbepaalde tijd opgeschort.

Partijleiders konden het gisteren niet eens worden over de benoeming van een parlementsvoorzitter en diens plaatsvervangers. Ze braken de zitting daarom af.

De volksvertegenwoordiging kwam voor de tweede keer sinds de verkiezingen van 7 maart bijeen. De eerste zitting op 14 juni duurde slechts twintig minuten. De politieke impasse lijkt zich daarmee te verdiepen. De benoeming van een parlementsvoorzitter gaat vooraf aan de keuze van een premier en de vorming van een regering. Partijen onderhandelen tot dusverre vruchteloos over benoemingen.

Geen van de grootste vier partijen of allianties beschikt over de 163 zetels die nodig zijn voor een meerderheid in de Iraakse Tweede Kamer. Ze zijn er ook nog steeds niet in geslaagd een regeringscoalitie te smeden die op een meerderheid in de volksvertegenwoordiging kan rekenen.

De Amerikaanse chef van staven, admiraal Mike Mullen, is inmiddels in Bagdad aangekomen met plannen voor de terugtrekking van Amerikaans troepen uit Irak. Die moet eind augustus beginnen. De Amerikaanse president Barack Obama riep de Iraakse politici eerder op "zonder uitstel een regering te vormen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.