Home

Achtergrond 221 x bekeken

Politie vraagt hulp publiek spoorvernieling

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) roept de hulp van het publiek in bij het onderzoek naar de ernstige vernieling van het spoor tussen Lelystad en Almere.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie neemt deze kwestie zeer hoog op, omdat de sabotage had kunnen leiden tot de ontsporing van een trein.

Volgens het KLPD zijn er op de plaats van het delict verschillende voorwerpen gevonden die mensen wellicht herkennen. Ook wil de politie in contact komen met mensen die op de plaats van de vernieling iets hebben gezien. De precieze locatie is vlak voor het viaduct over de Lage Dwarsvaart nabij het natuurgebied Hollandse Hout.

Maandagochtend omstreeks 04.15 uur zag een machinist van de Nederlandse Spoorwegen een vonkenregen op de spoorrails voor hem. Toen hij de trein had stilgezet en polshoogte ging nemen, zag hij verderop een onbekend persoon weglopen. Op de plaats waar hij de vonken had gezien, zag hij dat een van de spoorstaven was vernield. Met een snijbrander bleek over een lengte van ongeveer 1,5 meter een spoorstaaf te zijn doorgebrand. Naast het vernielde baanvak zijn één gas- en twee zuurstofflessen gevonden en ook een snijbrander.

Het onderzoeksteam gaat ervan uit dat de dader of daders eerder op of bij de plaats moeten zijn geweest om de omgeving te verkennen. De rechercheurs zijn daarom op zoek naar mensen die de afgelopen weken in de omgeving bijzonderheden hebben gezien, specifiek in de nacht van 25 op 26 juli. De daders moeten zich daar volgens de politie voor en omstreeks 04.15 uur in de buurt hebben opgehouden.

Ook is het KLPD op zoek naar mensen die de gas- en zuurstofflessen en snijbrander herkennen of iets over de herkomst van deze spullen weten. "We zijn verder geïnteresseerd in alle andere informatie die kan helpen om de dader of daders van deze vernieling snel aan te houden.''

Mensen met informatie over deze zaak kunnen bellen met de Opsporingstiplijn: 0800-6070 of met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.