Home

Achtergrond

Polen vraagt EU hulp herstel infrastructuur

Polen heeft de Europese Unie (EU) vandaag om financiële hulp gevraagd voor herstel van de infrastructuur.

Vele wegen, spoorwegen en bruggen zijn beschadigd door de overstromingen die het Oost-Europese land in mei en juni hebben getroffen.

De regering in Warschau schat dat de totale schade door de watermassa meer dan 2,9 miljard euro bedraagt. Dat is meer dan 0,6 procent van het bruto binnenlands product van 2009, wat het volgens het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken mogelijk maakt de EU om steun te vragen.

Polen hoopt op hulp uit het Europees Solidariteitsfonds, dat de unie in 2002 oprichtte. Het is bedoeld voor hulp aan lidstaten die door een natuurramp zijn getroffen. Het fonds heeft een jaarlijks budget van 1 miljard euro.

Volgens Warschau zijn ongeveer 266.000 mensen in 811 gemeenten getroffen door de overstromingen. Circa 31.000 mensen moesten worden geëvacueerd.

Het water beschadigde 1160 kilometer aan nationale wegen, terwijl 80.000 kilometer van het lokale wegennetwerk schade opliep. Verder raakten 400 kilometer spoorlijn en 59 bruggen beschadigd. Ongeveer 1300 kilometer aan dijken moet worden opgehoogd of hersteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.