Home

Achtergrond 6 reacties

Perceelsregistratie blijft pijnpunt

Met de kritiek van boeren en tuinders op de verdwijning van grond bij de perceelsregistratie wordt door Dienst Regelingen nauwelijks iets gedaan.

Tientallen boeren hebben dat laten weten aan LTO Noord.

LTO-woordvoerder Wiebren van Stralen gaat ervan uit dat duizenden boeren gedupeerd zijn. Minder oppervlakte leidt immers tot een lager bedrag aan toeslagrechten.

De ophef over perceelsregistratie duurt al bijna een jaar. Eind 2009 bleek na een nieuwe meting van landbouwpercelen 50.000 hectare landbouwgrond verdwenen te zijn. Daardoor kunnen boeren minder mest uitrijden op hun eigen grond, maar ook minder natuurbeheersubsidie aanvragen. De toeslagrechten zijn ook lager.

Boeren die protest hebben aangetekend bij Dienst Regelingen, kunnen nu inzien wat met hun bezwaar is gedaan. Verreweg de meesten komen er achter dat met hun opmerkingen weinig of niets is gebeurd, zegt Van Stralen. "De oorspronkelijk korting op de perceelsoppervlakte bedroeg vaak 10 tot 15 procent. Wie daartegen heeft geprotesteerd, ziet nu dat die korting grotendeels is blijven bestaan."

Boeren die vervolgens bij Dienst Regelingen vragen om uitleg komen van een koude kermis thuis. Volgens Van Stralen snappen de DR-medewerkers vaak niet waarom met het bezwaar van de betreffende boer weinig of niets is gebeurd. Dat levert veel frustatie op. Van Stralen: "Eerst waren de ondernemers boos omdat ze opeens een flinke lap grond kwijt waren. Vervolgens zijn ze lang bezig om protest aan te tekenen. En nu blijkt dat er niet wordt geluisterd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  Na aanpassen dit voorjaar , zal de nieuwe aan gifte volgend voorjaar weer op papier invullen. Ze kunnen me wat. gegroet hans

 • no-profile-image

  boertje

  Ik heb de hele zooi in de kast gegooid en doe er niks meer aan. Laat ze lekker de hik krijgen, het blijft geen feest. Volgend jaar ga ik weer voor de papieren versie. Copie maken en geen gezeik, geen eindeloos geklik als een zombie achter dat scherm. Met digitaal wordt het de ambtenaren veel te makkelijk gemaakt.

 • no-profile-image

  KM

  Mensen het is tijd voor een boeren opstand!

  Laat DR de percelen maar opmeten als ze denken dat de percelen kleinder zijn. Als DR 235000 percelen op moet meten is men daar zeker 10 jaar onder de pannen.
  En de metingen vallen allemaal gunstiger uit dan de door DR verzonnen opv

 • no-profile-image

  pietje

  Te veel regels. Ze weten het zelf niet meer. Te veel tijd en personeel kwijt aan bureaucratie met als gevolg dat de polen en consorten het vieze werk doen. En de rest van de hollanders die ook niet willen werken blijven op de bank zitten.

 • no-profile-image

  gert

  Ambtenaren moeten ook wat te doen hebben

 • no-profile-image

  willem

  Hans helemaal mee eens, Ook omzagen al die bomen die om mijn land staan .
  Zo het nu lijkt betaal ik veel te veel waterschapslasten en te veel ruilverkavelings lasten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.