Home

Achtergrond 1 reactie

Peenteelt loopt achter, vroege peen is ribbelig

De peenteelt loopt over het algemeen twee tot drie weken achter op vorig jaar.

De stand varieert per perceel. Vroege peen wordt naar verwachting over twee weken met veel ribbelige wortelen geoogst. Bewaarpeen heeft in Nederland nog weinig te lijden gehad van de droogte, het vroege segment heeft het zwaar. "Op mijn eigen bedrijf hebben de vroege wortelen precies op tijd regen gehad", zegt Johan Punter van de landelijke gewascommissie van LTO Groeiservice, die boert in Slootdorp. "Bij omliggende bedrijven hebben ze minder geluk gehad en lag op veel plaatsen het loof over de rug heen."

De regen van afgelopen week heeft er in Noord-Holland voor gezorgd dat het wortelloof weer overeind staat. "Toch denk ik dat de het gewas wel schade heeft ondervonden, omdat het tijdens de wortelzetting heel belangrijk is dat peen genoeg vocht krijgt", zegt Punter. Het vochtgebrek tijdens de wortelzetting resulteert waarschijnlijk in ribbelige peen.

De bewaarpeen heeft minder te lijden gehad van de droogte. Punter zegt dat er veel verschillen zijn tussen akkers, maar dat heeft meer met de zaaidatum te maken. Diezelfde verschillen worden bevestigd door de Dutch Carrot Group, dat zich richt op teelt, koeling, verwerking en afzet van peen. Onlangs kwamen telers uit Groningen en Flevoland bij elkaar om de stand van het gewas te bespreken. "Het aantal planten per strekkende meter verschilt van 80 tot 120."

Volgens Punter groeit het gewas goed en is de grond voorlopig weer vochtig genoeg voor de peen. In het Zuiden blijft het heel droog. Hagelbuien veroorzaakten schade aan bewaarpeen. Akkerbouwer Jan Roefs in het Noord-Brabantse Middelbeers: "Droogteschade is tot nu voorkomen met beregening."

In Flevoland maken telers zich volgens de Dutch Carrot Group zorgen om de bestrijding van wortelvlieg. "De druk van de eerste vlucht was heel groot. Bestrijding bij de tweede en derde vlucht wordt heel lastig door het wegvallen van coating en beperking van het gebruik van perfekthion."

Herma van den Pol

Eén reactie

  • no-profile-image

    katja

    Vroege ribbelige jonge peen zonder wortelvlieg kon nog wel eens goed in de markt komen te liggen. Dat voel ik aan mijn water!

Of registreer je om te kunnen reageren.