Home

Achtergrond 190 x bekeken 3 reacties

Parkieteninvasie in Brussel

Het Brusselse luchtruim blijkt steeds meer parkieten aan te trekken.

Waar er veertig jaar geleden amper enkele tientallen parkieten werden geteld, fladderen er dezer dagen al zo'n 10.000 exemplaren in de Belgische hoofdstad.

"We stellen een exponentiële stijging van het aantal parkieten vast'', meldde Olivier Beck van het Brussels Instituut voor Milieubeheer zaterdag in de krant La Capitale. De parkieten veroorzaken steeds meer problemen voor inheemse vogels en vleermuizen. Ze zijn ook een plaag voor fruit en bloemknoppen, waarvan ze steeds een enkel klein hapje nemen.

Het Brussels Gewest bereidt een actieplan voor om het fenomeen beter te beheren. "Indien het plan dat nuttig zou achten, moet men in de toekomst een aantal parkieten vangen en steriliseren of doden. Maar zover zijn we nog niet'', aldus Beck.

Het gaat vooral om zogeheten halsbandparkieten: het mannetje heeft een roze rand om zijn nek. Deze verder knalgroene en opvallend luid roepende soort is ooit naar Europa gehaald voor volières, maar ontsnapte exemplaren blijken goed te kunnen leven in stadsparken. Den Haag en Amsterdam kennen de parkieten ook.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Komen allemaal naar "Manneke Pis"kijken.

 • no-profile-image

  Edel Schweine

  Zijn het nu franstalige of vlaamstalige parkieten....?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Reeds sinds de spraakmakende Expo fladderen er in het Brusselse parkietjes rond, maar pas sinds de komst van het europarlement zijn die gezellige kwebbelaars overwoekerd geworden door veel luidruchtiger Carrierepapegaaien, die uit alle hoeken en gaten van de Europese Unie naar de immer gevulde voerbakken en lokkende pentnestblokken aan komen fladderen en gans het domein met stinkende excrementen en onpruimbare onzinpraat bevuilen. Waarvan gaarne akte!

Of registreer je om te kunnen reageren.