Home

Achtergrond 381 x bekeken

Parco-leden nu beste af

Hoe kan het tij keren in ruim een jaar tijd! Toen zaten de leden van leveranciersvereniging Parco in de rats omdat eigenaren Bel Leerdammer en Lyempf in een slechte markt van hen afwilden.

Nu is de markt gelukkig veel beter en heeft Bel Leerdammer besloten om geheel Parco naar zich toe te trekken. Daarmee lijken de Parco-leden zich voorlopig geen zorgen meer te hoeven maken over het verlies van afnemers. Zoals de overige leveranciers van zuivelverwerker Lyempf dat wel moeten doen.

Leverancierscoöperaties Flevomelk en Noorderland Melk plus een aantal individuele melkveehouders hebben dan wel contracten met Lyempf, maar het bedrijf wil de melkaanvoer beperken van 170 miljoen naar een kleine 50 miljoen kilo per jaar, zegt het. Dat is volgens de nieuwe Griekse eigenaar namelijk nodig om van Lyempf weer een renderend bedrijf te maken. Houdt deze eigenaar voet bij stuk, dan wordt het een spannende vraag welke leveranciers de komende tijd nog op straat worden gezet.

Er zal ongetwijfeld hard onderhandeld worden over eventueel verbreken of verlengen van contracten. Gezien het jaarverslag van Lyempf hadden al veel eerder maatregelen genomen moeten worden. Een geluk bij een ongeluk is nu wel dat de zuivelmarkt heel wat beter is dan een jaar geleden. Bovendien kunnen melkveehouders nu elders heen met hun melk.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.