Home

Achtergrond 179 x bekeken

Paars-plus praat met financieel experts erbij

De politiek leiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben vandaag na een lange lunchpauze de onderhandelingen over een paars-pluskabinet hervat.

Van alle partijen zijn ook de financieel specialisten uit de Tweede Kamer aangeschoven.

PvdA-leider Job Cohen was niet alleen met financieel woordvoerder Ronald Plasterk bij het overleg. Ook Kamerlid en oud-fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de sociaaldemocraten liep met Cohen het gebouw van de Eerste Kamer binnen voor overleg onder leiding van de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage.

Rond twaalf uur werd een lange pauze ingelast, omdat Cohen als oud-burgemeester van Amsterdam bij de beëdiging van zijn opvolger Eberhard van der Laan in de hoofdstad moest zijn. Na de lunch wisselden de partijleiders in de onderhandelingen van secondanten.

Woensdagochtend werd VVD-leider Mark Rutte nog vergezeld door Kamerlid Edith Schippers. Dat werd 's middags financieel woordvoerder Stef Blok van de liberalen. Cohen had 's ochtends fractiegenoot Jeroen Dijsselbloem nog aan zijn zijde.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold nam in de ochtend Gerard Schouw mee en 's middags financieel specialist Wouter Koolmees. GroenLinks-leider Femke Halsema was begin van de dag met Kamerlid Ineke van Gent en na de lunch met Jolande Sap.

De vier partijen proberen uit te vinden of ze met elkaar een regeerakkoord kunnen sluiten. Het streven is dat compact te houden. De noodzakelijke miljardenbezuinigingen vormen een belangrijke hobbel die in de kabinetsformatie moet worden genomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.