Home

Achtergrond

Paars-plus: kort regeerakkoord, minder ministers

De partijleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks streven naar een compact regeerakkoord, met ruimte voor 'vrije kwesties', die afhankelijk van meerderheden in de Tweede Kamer worden opgelost.

Dat stelden de nieuwe informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage vandaag.

Een compact regeerakkoord werd al aangeraden door oud-informateur Herman Tjeenk Willink. Ook in de verkiezingscampagne werd er voor gepleit, onder meer door VVD-leider Mark Rutte. Rosenthal en Wallage gaven ook aan dat ze met de onderhandelaars gaan praten over een kernkabinet waarin minder ministers zullen zitten. Alle partijleiders hebben een voorkeur voor een kleinere ministerraad.

De informateurs willen ook al in een veel eerder dan gebruikelijk stadium overeenstemming bereiken over namen en posten van nieuwe ministers. "Van wezenlijk belang is niet alleen wat je in een programma zet, maar ook de vraag wie wat gaat doen'', zei Rosenthal. Wallage wees erop dat het herstel van vertrouwen ook te maken heeft met wie wat gaat doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.