Home

Achtergrond

Over enkele weken KCB-voorstel

Over enkele weken presenteert het ministerie van landbouw een nieuwe structuur voor het certificeren van groente en fruit met exportbestemming Rusland.

Dat zegt Inge Ribbens, beleidsmedewerker van de handelsorganisatie Frugi Venta. De handel op Rusland verloopt ondertussen steeds moeizamer. Uit een rondgang blijkt dat kleinere exporteurs vrijwel allemaal zijn opgehouden Rusland te beleveren. De extra kosten van het sturen van materiaal via Litouwen, Polen of België zijn substantieel. De bedrijven zoeken naar alternatieven, maar eenvoudig is dat niet: Rusland was feitelijk één van de weinige groeimarkten.

"Het is heel vervelend", aldus een woordvoerder van het Barendrechtse Hispa Eastern Europa, op Rusland een middelgrote fruitleverancier. "Aanvankelijk was aan de grens nog wel wat te regelen, werd een deel doorgelaten, maar nu echt niet meer. Het volume is fors ingekrompen."

Exporteur S.C. Ravenswaaij uit Veenendaal spreekt van een halvering van volume. "Het is ook lastig zakendoen omdat we versproducten leveren. De levertijd is door tussenstops van vier dagen soms naar vijf dagen gegaan, terwijl slechts een halve dag verschil kan uitmaken."

De grotere exporteurs koesteren Rusland als belangrijk afzetland voor de toekomst, en leveren hoe dan ook. "Nu niet leveren, kan ten koste gaan van contracten in de toekomst", aldus een verkoper van een partij die liever anoniem blijft. "We gaan in onderhandelingen nu daarom verder dan normaal."

Volgens Ribbens is een voorstel voor een voor de Russen acceptabel certificeringsplan al doorgesproken met partijen, waaronder Frugi Venta. In ieder geval is het geen voortzetting van KCB en de Plantenkundige Dienst.

Of registreer je om te kunnen reageren.