Home

Achtergrond 190 x bekeken

Ouderen vrijwel kansloos op arbeidsmarkt

Een hoge leeftijd vormt een grotere belemmering voor het vinden van een baan dan een lage opleiding.

Tegenover elke dertien werkloze 55-plussers stond er in 2009 maar een die werd aangenomen. Onder mensen met alleen basisschool was die verhouding drie tegen een.

Dit blijkt uit de UWV Kwartaal Verkenning, een publicatie van het kenniscentrum van uitkeringsinstantie UWV. Werkgevers die een vacature hebben, kiezen voor het vervullen daarvan meestal iemand uit die al een baan had. Van alle werknemers die in 2009 werden aangenomen was een kwart in de periode daarvoor werkloos. Ruim de helft (55 procent) van de aangenomen personen bestond uit mensen die van baan wisselden en 8 procent was schoolverlater. Slechts 2 procent was 55 jaar of ouder.

Bedrijven blijken vooral behoefte te hebben aan goed opgeleid en niet te oud personeel, aldus de analyse. Maar van de UWV-klanten die op zoek zijn naar werk is 22 procent ouder dan 55 en 25 procent ongeschoold. De helft van alle langdurige werklozen is 55 jaar of ouder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.