Home

Achtergrond 294 x bekeken

Opruimen ravage duurt nog dagen

Overheidsdiensten en particulieren zijn donderdag begonnen met het opruimen van de ravage en het herstellen van de schade die het noodweer woensdag veroorzaakte in grote delen van Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en de Veluwe.

De verwachting is dat het nog enkele dagen duurt voordat de werkzaamheden zijn afgerond.

Het natuurgeweld leidde op een camping in het Gelderse Vethuizen (gemeente Montferland), waar caravans in het water werden geblazen, tot de dood van een 62-jarige vrouw uit Nieuwegein. Vier andere campinggasten raakten zwaargewond. Drie slachtoffers lagen donderdagochtend nog op de intensive care. Hun toestand was stabiel.

Vijf 40 meter hoge hoogspanningsmasten in weilanden op zo'n 200 meter afstand van de camping werden omvergeblazen, waardoor een deel van de Achterhoek ongeveer een uur zonder stroom kwam te zitten. Het is in Nederland nog nooit eerder gebeurd dat een mast is omgewaaid, zei een woordvoerder van netbeheerder TenneT. "Laat staan vijf.''

Autoriteiten in Gelderland en andere getroffen gebieden zeiden dat het opruimen van de ravage enkele dagen gaat duren. Op veel plaatsen belandden omgewaaide bomen, takken en andere troep op de weg. In Nijmegen en omgeving moesten 40.000 huishoudens het woensdag ook nog enige uren zonder stroom stellen door een defect in een verdeelstation.

In en om Deurne waaiden tussen de vijfhonderd en duizend bomen om. "Het is een natuurramp'', zei een woordvoerster van de Brabantse gemeente.

Verzekeraar Interpolis meldde al drieduizend schademeldingen van particulieren te hebben binnengekregen als gevolg van het noodweer. Op een 'normale' donderdag zijn dat er 450. Interpolis kon nog geen schatting geven van het schadebedrag.

Weerbureau KNMI is er nog niet over uit of woensdag sprake was van een windhoos. Zeker is dat er valwinden zijn geweest met snelheden van 110 kilometer per uur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.