Home

Achtergrond 203 x bekeken 3 reacties

Opbrengsten bepalen stemming granenmarkt

De EU-notering voor voertarwe in Rotterdam steeg vorige week wederom, dit keer met €8 tot een niveau van €165 per ton. De prijsgrafiek laat zien dat het prijsverloop tegenovergesteld is aan dat van vorig jaar. In het begin van vorige week leek de stemming nog om te slaan in lagere prijzen. De handel is echter nog altijd nerveus en laat zich leiden door de berichten van tegenvallende opbrengsten in Europa, Rusland en het Zwarte Zee-gebied. Daardoor stegen de prijzen halverwege de week weer. De graanteelt heeft niet alleen last van de droogte, maar wereldwijd zijn er ook problemen met regenval (Canada), overstromingen (China), koude (Zuid-Amerika) en sprinkhanen (Australië). Daardoor is er nog steeds geen zekerheid over de totale omvang van de graanoogst in het lopende graanseizoen.
Voor de situatie in de EU gaan analisten ervan uit dat de totale oogst wel eens minder kan zijn dan het jaarverbruik van 280 miljoen ton. In diverse landen, zoals Frankrijk en Duitsland, worden akkerbouwers geconfronteerd met tegenvallende oogsten. Ook in eigen land wordt melding gemaakt van lagere opbrengsten aan wintertarwe. Overigens lijkt de kwaliteit van het graan dit jaar wel goed te zijn.

Prognose

Prijzen stabiel tot beperkte stijging

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kriskras

  lang leve de droogte !!!!

 • no-profile-image

  boerke

  Hoezo geen graanmarktbericht, was de stijging te groot?

 • no-profile-image

  PdeB

  In Rusland brandt nu 100.000 hectare bos, daarvan zal toch zeker 30.000 hectare granen zijn! Wie houdt de graanprijs hoog? Hij wordt onder de beurzen laag gehouden! Nu wordt het exportrecord van Rusland op - ... mlj ton gezet! De voorraden worden kunstmatig onderling mond op mond hoog gehouden! Er komt echt een tekort! Granen hier van normaal 9 ton, zijn er nu maar 6 ton! Rusland verdroogt en er verbrandt veel, als grootste exporteur?

  Dit jaar nijpt ALLES!

Of registreer je om te kunnen reageren.