Home

Achtergrond

Op zoek naar afwijkende planten

Medewerkers van akkerbouwer Adolf Bruins uit het Groningse Oudeschip speuren te voet of per selectiekar aardappelpercelen af.

Afwijkende planten worden verwijderd. Hier gaat het om een perceel van het ras Marfona. "Lopend gaat sneller, anders moet je steeds de kar op en af", legt Bruins uit. "We lopen praktisch elke dag door de aardappelen. Door de droogte valt de virus- en bacteriedruk mee, we hebben het goed onder controle." Per persoon kan 4 hectare per dag worden geselecteerd. Bruins teelt 56 hectare poters. Foto Jan Bouwman

De oude kruidentuin en kwekerij van het Openluchtmuseum in Arnhem krijgt een laatste onderhoudsbeurt voordat de jaarlijkse rondleidingen beginnen. De oudvaderlandse Cruijdthof telt meer dan 600 kruiden, struiken en bomen. In de kwekerij groeien boerentuinplanten. Het museum toont de kennis en kunde van de Nederlandse tuinbouw: afleggen, stekken, enten en snoeien. Foto Vidiphoto

Akkerbouwer Albert Hartman transporteert tulpenbollen in kuubskisten. De Noord-Groninger zit midden in de tulpenbollenoogst. Aangezien hij ze in netten teelt, heeft hij geen last van de droogte bij de oogst. De kwaliteit is goed en Hartman is positief over het rendement. "Door de kou produceren we minder dan vorig jaar, wat een topjaar was. Dat lijkt de prijsvorming ten goede te komen." Foto Koos van der Spek

Een geit stribbelt wat tegen als zij een kroon op haar kop geplaatst krijgt tijdens de Geitenparade in het Litouwse Ramygala. Het dier met de naam Grazuolyte zal het zelf niet beseffen, maar ze heeft de eer zich vanaf nu Miss Ramygala 2010 te noemen. Het stadje in het midden van Litouwen kreeg in de zestiende eeuw al de eretitel Geitenhoofdstad, omdat de dieren het symbool van de stad zijn en de inwoners geluk zouden brengen. De parade wordt gehouden omdat Ramygala dit jaar culturele hoofdstad van Litouwen is. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.