Home

Achtergrond 243 x bekeken 9 reacties

Oogstverwachting tarwe weer omlaag, prijs stijgt

De marktonderzoekers van Stratégie Grains en SovEcon hebben de graanoogstverwachtingen voor respectievelijk de EU en Rusland opnieuw negatief bijgesteld.

De tarwenoteringen op de wereldmarkt stijgen daardoor. Deels is de stijging niet realistisch, denkt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

Vorige week verbaasde het Amerikaanse landbouwministerie de markt door een hogere oogstverwachting af te geven dan was verwacht. De VS ligt op koers om met een 6 procent kleiner areaal toch eenzelfde tonnage als vorig jaar van het land te halen.

Stratégie Grains stelde vandaag de oogstraming voor zachte tarwe in de EU ten opzichte van vorige maand met 3,6 miljoen ton naar beneden bij. De 27 EU-lidstaten liggen op koers om 129,5 miljoen ton tarwe te oogsten. Frankrijk, de grootste tarweproducent in de EU, zal 23,8 miljoen ton oogsten.

Het Russische SovEcon ziet de Russische graanoogst onder de 75 miljoen ton dalen. Een week geleden ging het bureau nog uit van een oogst tussen de 77 en 81 miljoen ton. De oogst kan nog lager uitvallen als na een periode van hitte en droogte extreme regenval optreedt, zoals sommige weeranalisten verwachten.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is de stijging van de tarwenoteringen ondanks een barrage aan negatieve bijstellingen niet geheel terecht. "De markt kan zich goed op een bepaald moment realiseren dat er voldoende graan is. De Amerikaanse graanvoorraad is de grootste in dertig jaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kriskras

  Tarweprijs explodeerd volgend jaar weg met die frietcontracten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De opmerkingen van de aardappelverwerkende industrie op de huidige droogte ( in agrarisch dagblad) is er eentje om in te lijsten, en representatief voor alle sectoren;
  'De industrie verwacht toch wel 10 à 20 procent prijsstijging vanwege de droogte. Of de telers hier van profiteren hang er van af of ze op contract telen. De meesten hebben hun produkt in het voorjaar tegen een vaste prijs verkocht en kunnen wellicht de overtollige kilo's tegen een hogere prijs verkopen. En diegene die vrij teelt zou dit jaar wel eens voordeel kunnen hebben.' Het is toch ongelooflijk dat de verwerkende industrie met zulk soort stemmingmakerij haar winst met 20% omhoog kan praten en iedereen dit slikt als zoete koek.
  Ik kan me de tijden van bijna een gulden voor een kilo aardappelen (door een natte herfst) en daardoor 75 cent voor een bakje friet met mayo nog voor de geest halen. Heden ten dage is tien eurocent voor de teler en in de friture 2 euro voor een bakje friet de gewoonste zaak van de wereld.

 • no-profile-image

  nn

  Het productschap word betaald door de boeren om hen vervolgens te controleren en te kleineren. Het is een volstrekt overbodige kliek mensen die ongevraagd grof geld verdienen en niets bijdragen aan mijn brutto product. Ze gunnen albert hein als ondernemer 90 eurocent op de kilo aardappel en gaan janken als het er op gaat lijken dat er een akkerbouwer de kostprijs gaat halen voor een gehalveerde oogst.

 • no-profile-image

  arend

  en dan te bedenken dat met het aanstaande paarsplus kabinet de agrarische sector helemaal op zn kant komt te liggen nietwaar Femke?die wil de gangbare werkwijze zo snel mogelijk omvormen naar biologisch.nederland ee grote onkruidbende en honger voor iedereen

 • no-profile-image

  kriskras

  In het boek "The Next WorldWar over Food" beschrijft Antoine Kipsa Dakoure een oorlog die uitbreekt om de voedselvoorraden. Eerst onststaan er kleine regionale rampen gevolgd door grotere natuurrampen vervolgens tekorten aan voedsel en drinkwater. Slecht landbouwbeleid, ontbreken van toekomstvisie, opschaling van landbouw en de trek van platteland naar de stad en opstapeling van eigenbelang en winstbejag bespoedigen de ramp en leggen de kiem voor een nieuwe wereldoorlog.

 • no-profile-image

  lekker

  Eindelijk zal het er van komen. Ook lekker 4 keer 2 weken op vakantie per jaar dus. Lang leve de prijs stijging.

 • no-profile-image

  boerke

  Waarom moeten die ambtenaren van het produktschap de stemming temperen?
  Is men bang dat er inflatie komt door dat het brood 1cent duurder wordt?
  Is men in Den Haag niet op de hoogte van de sterk geslonken voorraden door export en ethanol. En voor dit soort onbenul betalen wij heffingen? Maar goed dat hun oordeel in de markt nauwelijks meetelt door hun onkunde!

 • no-profile-image

  kees

  faktuur van het produktschap gaat de volgende keer rechtstreeks de papierbak in! Een beetje positieve stemming mag toch wel een keer, negatieve stemmingmakerij doet ons keer op keer de das om!!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Papierversnipperaar te huur voor vernietigen rekening Produktschap Akkerbouwq

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.