Home

Achtergrond 3 reacties

Oogst wintertarwe begint met lagere opbrengst

De wintertarweoogst is in het zuiden van het land begonnen.

Het eerste opbrengstcijfer duidt op een lagere opbrengst dan normaal. Akkerbouwer David Dieleman uit het Zeeuws-Vlaamse Axel, haalde vandaag 8 ton per hectare van zijn eerste perceel wintertarwe. Dat is onder het gemiddelde. "Het gewas heeft geleden onder de droogte", zegt Dieleman. "Normaal gesproken is 10 ton een gemiddelde opbrengst. De kwaliteit is goed."

Intussen stijgt de graanprijs in rap tempo. Dit is het gevolg van nervositeit in de graanhandel, gestuwd door diverse berichten over tegenvallende graanopbrengsten in de Europese Unie en Rusland. Op de beurs in Rotterdam steeg de prijs van voertarwe deze week met 8 euro. Hiermee komt de prijs op 165 euro per ton. De Parijse termijnmarkt fluctueert enorm snel met bedragen van 10 of 12 euro.

Afhankelijk van de meest overheersende stemming in de handel. Zo leidde een bericht over een uitvoerverbod in de Oekraïne onlangs tot een flinke prijsstijging. Dat verbod wordt nu ontkend. Er worden pogingen ondernomen om de tarweprijs te drukken. Zo zijn volgens bronnen inkopers van tarwe nerveus en vragen ze om het intrekken van invoerheffingen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Waarom altijd de tarweprijs drukken ?
  Mag tarwe niet meer opbrengen dan de kostprijs van een akkerbouwer ?
  In de jaren 80 kregen we ook € 0,20
  (f 0,45-0,50)

 • no-profile-image

  Leen

  Hier in Nop veel tarwe noodrijp. Geen hoge verwachting van.

 • no-profile-image

  tarwehalmdoder

  grondstoffen mogen NOOIT geld kosten. de burger zou schade lijden en zich geen dure gsm meer kunnen veroorloven... 2007-2008 was een voor proefje , met dank aan de speculanten, hoe beweeglijk granen wel kunnen zijn. 100 euro is geweest, 350 euro kan ook....?! Wat daarvoor moet gebeuren? Héél weinig. Eén schot vanuit Iran richting Israel, en we zijn vertrokken voor een oorlogje waarvan we enkel de begindatum kennen. Hoeft liever NIET zo te werken, maar moeder natuur zal erover beslissen hoe de volgende oogst zal evolueren. Wereldwijd is er graan voor 7 weken... krap hé Er zit nog veel meer in 't vat en voor de verstandige boeren: dek u straks in reeds voor volgend jaar aan rendabele prijzen: dit is dan 2 x bingo!

Of registreer je om te kunnen reageren.