Home

Achtergrond

Oogst en afzet plantuien moeizaam

Zowel oogst als afzet verlopen moeizaam bij de plantuien.

Dat zeggen Wim Menu, account manager bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot en Koos Hoogzand, mede-eigenaar van uienhandelsbedrijf Hoza. "De plantuienoogst is een derde minder", denkt Menu. "Door de droogte is het gewas dunner. Late plantuien zijn al aan het strijken. Nu is het is oppassen voor zonnebrand en na de oogst direct opladen. De uien moeten niet op het perceel liggen te bakken."

Menu hoort ook dat de afzet moeilijk verloopt. "Verwerkers verzamelen om voldoende aanbod te hebben om door te kunnen leveren."
Hoogzand spreekt over een 'luie' plantuienafzet. "De handel had meer beweging verwacht, omdat de opbrengsten niet geweldig zijn. Ik denk dat er 20 procent minder komt dan vorig jaar."

Tegen de verwachting in spelen oude zaaiuien de afzet van plantuien nog parten. "Verre bestemmingen willen geen plantuien, omdat dit verse product onderweg snel bederft." Hoogzand verwacht dat de plant­uienhandel weer aantrekt. "Misschien wordt er minder ui gegeten met warm weer. In de handel zit een golfbeweging." De prijs ligt bij een opbrengst van 40 ton rond de 20 euro per 100 kilo.

De winterplantui Troy is een succes, meldt Menu. "Het areaal kan groeien, er is animo onder telers. We hebben een wachtlijst."

Of registreer je om te kunnen reageren.