Home

Achtergrond

'Oog voor verscheidenheid in nieuw landbouwbeleid'

Het nieuwe Europese landbouwbeleid moet eenvoudig zijn en tegelijk tegemoetkomen aan de verscheidenheid van de Europese landbouw.

Het beleid moet gelijk zijn voor heel Europa, maar ruimte bieden voor regionale of zelfs lokale invulling. Dat heeft Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos gezegd bij de afsluiting van een conferentie over de hervorming van het landbouwbeleid.

De Commissaris maakte duidelijk dat hij afstand neemt van de opvatting dat Europa zich kan afschermen van de rest van de wereld. "We zijn geen eiland. En we kunnen ons niet terugtrekken in Europa. Wij moeten een bedrage leveren aan de voedselvoorziening van de wereld, maar tegelijk mag het Europese beleid de landbouw in ontwikkelingslanden niet belemmeren."

Ciolos zegt dat het beleid een aantal uitdagingen zal moeten aankunnen: de mondialisering, het verzekeren van de voedselzekerheid in Europa, de verbetering van het milieu, het opvangen van economische crises voor boer en tuinder. Daarnaast moet het beleid verschil maken tussen de landbouw die in staat is goed te concurreren en de landbouw die door omstandigheden beperkt is in de mogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.