Home

Achtergrond 1 reactie

Onzekerheid troef op aardappelmarkt

Het is onzekerheid troef op de aardappelmarkt. Daarbij worden berichten over problemen met doorwas en lage opbrengsten afgewisseld met (plaatselijk) een mooie regenbui en opgeknapte gewassen. Wat de effecten zijn van de weersomslag eind juli, is moeilijk in te schatten, maar de regionale verschillen zijn groot. Ook op de termijnmarkt zijn de gevolgen van de weersomslag merkbaar. Aan het begin van de week piekte de slotnotering op €24 per 100 kg, later zakte de notering terug naar een lager maar stabiel niveau van ruim €20.
In de andere Noord-Europese aardappellanden blijft gebrek aan water de stemming bepalen. Vooral in België is in enkele aardappelgebieden sprake van een serieus neerslagtekort. Uit de meest recente proefrooiingen van het PCA blijkt een opbrengst bij de Premières (bij 114 groeidagen) van 31 ton per hectare; dat is 9 ton minder dan in 2009. Bovendien is de sortering fijner. Ook bij de latere rassen wordt een lagere opbrengst voorzien. De vraag naar vroege aardappelen is goed, met name vanuit de aardappelverwerking.

Prognose

Prijzen stabiel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bonk

    Laat die onzekerheid maar bestaan.Feit is dat een groeiend gewas bij zomerse temperaturen 3-5 mm /dag verbruikt ofwel 20-35 mm per week. Aanbod vanonder uit is allang weg. Ja een gewas springt zuiniger om met water bij droogte, maar steekt zijn energie versneld in produkt aanmaken ten nadele van looftoestand , die dan op zijn beurt snel afhaakt. Prima toestand op weg naar goede prijzen. Die zomer mag aan zijn 2° adem beginnen...

Of registreer je om te kunnen reageren.