Home

Achtergrond 230 x bekeken

Onzekere vooruitzichten remmen koersen

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verpestte voor een goed deel de stemming op de beurzen.

Bernanke noemt de economische vooruitzichten "ongebruikelijk onzeker" en zei ook geen extra middelen te kunnen inzetten om de economie te helpen. De historisch lage rente zal voor een langere periode gehandhaafd blijven. De aandelenkoersen werden donderdag weer wat in het zadel geholpen door goede resultaten bij de Amerikaanse banken Wells Fargo en Morgan Stanley, maar ook bij het Zwitserse Credit Suisse.

Case New Holland (CNH)
stelde bovendien een betere winstverwachting in het vooruitzicht, waardoor machinebouwers op de Amerikaanse beurs winst boekten. CNH doet het een stuk beter dan de markt. Het laatste kwartaal zag de machinebouwer de omzet 11 procent groeien ten opzichte van vorig jaar. De omzet van de totale branche daalde 4 procent. CNH heeft nog altijd te maken met slechte verkopen in Europa, maar is onder de indruk van verkopen in Noord- en Zuid-Amerika.

De beursweek verliep aanzienlijk minder positief voor Syngenta, ’s werelds grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en een groeiende producent van zaaigoed. De Zwitserse onderneming zag prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen in Noord-Amerika instorten en was daarom gisteren gedwongen de winststijging voor dit jaar te schrappen. Het aandeel daalde tot het laagste niveau in negen maanden. Monsanto maakte eerder ook bekend te lijden onder Chinese en Poolse competitie op de markt voor middelen op basis van glyfosaat, maar van Syngenta werd gedacht dat ze minder afhankelijk was van deze markt.

De vleesconcerns en verwerkers van granen zagen de beurskoers afnemen naarmate de oogst van granen wereldwijd er steeds magerder uitziet. Het Productschap Akkerbouw spreekt van grote graanvoorraden in de VS, maar in de markt ontstaat toch paniek door de aanhoudende droogte in Rusland. Daar wordt in sommige regio’s nu al ’s nachts geoogst om de hitte te ontwijken. Een hogere prijs voor tarwe resulteert in hogere voerkosten voor Smithfield Foods, Tyson en JBS. Overigens kan de stemming rond deze aandelen omslaan: de oogstverwachtingen zijn speculatief en wellicht komt weliswaar minder graan van het land, maar wordt in kilo’s uiteindelijk meer geclassificeerd als voergraan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.