Home

Achtergrond

Onderzoekers laten konijnenheup teruggroeien

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waarmee botten in de toekomst mogelijk uit zichzelf kunnen herstellen van een breuk.

Het lukte de onderzoekers om de heupbotten van konijnen terug te laten groeien door de gebruik te maken van de stamcellen van de dieren. Dat schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Het is voor het eerst dat de oppervlakte van een compleet gewricht geregenereerd is. Eerder lukte het al in laboratoria om kunstmatig weefsel te laten groeien uit stamcellen, maar nu is het ook in het lichaam gelukt. Bovendien is het voor het eerst dat zulke grote hoeveelheden bot en kraakbeen zijn teruggegroeid, met behoud van functie van het gewricht.

De onderzoekers verwijderden bij tien konijnen het heupgewricht en vervingen dit met een kunstmatig gewricht. Dit kunstbot werd in chemicaliën geweekt, die bot- en kraakbeencellen aantrekken. Na vier weken waren de gewrichten teruggegroeid en konden de konijnen weer gewoon bewegen.

De wetenschappers hopen dat de techniek in de toekomst ook bij mensen toepasbaar is. Op die manier zouden operaties niet langer nodig zijn. Ook is de verwachting dat dit soort gewrichten langer mee gaan dan kunstgewrichten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.