Home

Achtergrond

Onderzoek naar warmwaterbehandeling Allium en Crocus

PPO Bloembollen heeft een door het Productschap Tuinbouw gefinancierd onderzoek gedaan naar de effecten van de warmwatebehandeling om krokusknolaaltjes in Allium en Crocus te doden.

Een warmwaterbehandeling van 4 uur bij 45°C, voorafgegaan door 24 uur voorweken is nodig om krokusknolaaltjes in Allium en Crocus te doden. Deze behandeling werd gedurende twee jaren door Allium aflatunense 'Purple Sensation', A. karataviense en A. stipitatum bijna altijd goed verdragen indien 30°C voorwarmte werd gegeven. In één van de twee jaren gaf deze behandeling alleen groeiremming bij A. 'Purple Sensation'.

Bij Crocus is een behandeling van 1 of 2 uur bij 47°C zonder voorweken een optie als cultuurmaatregel. Doding van het krokusknolaaltje is hierbij meer dan 99 procent. Deze behandeling werd gedurende twee jaren door Crocus vernus 'Flower Record', Crocus chrysanthus 'Dorothy' en Crocus tommassinianus 'Ruby Giant' goed doorstaan indien 7 of 10 dagen voorwarmte bij 30°C werd gegeven. Bij beide gewassen ontstond regelmatig schade na 25°C voorwarmte. Het verdient aanbeveling om bij andere soorten Allium en Crocus eerst op beperkte schaal ervaring op te doen met deze behandelingen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.