Home

Achtergrond 259 x bekeken 1 reactie

Onder voorwaarden

De BSE-problematiek in Europa lijkt onder controle.

Het aantal gevallen van gekkekoeienziekte is de laatste jaren aanzienlijk minder dan enkele jaren geleden. De Europese Commissie trekt haar conclusie: de bestrijdingsmethode is effectief en door het succes hiervan kunnen de maatregelen versoepeld worden.

Het toestaan van diermeel in varkens- en pluimveevoer is een van de eerstvolgende stappen die genomen gaat worden. Het BSE-risico van diermeel in varkens- en pluimveevoer is gering; varkens en kippen zijn niet gevoelig voor BSE. Bovendien zijn dierlijke eiwitten belangrijk in het rantsoen van deze dieren die in de natuur ook zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten.

Het grootste risico van diermeel in het veevoer is dat het - via restjes in het productieproces, of via een illegale weg - alsnog bij runderen terecht komt. Hiermee kan opnieuw BSE ontstaan. Want hoewel het risico door afname van het aantal BSE-gevallen aanzienlijk kleiner is dan voorheen, mag er geen risico worden genomen. Een goede controle op het productieproces is noodzakelijk. Net als een goede tracering van de diersoort waar het diermeel van afkomstig is. Wellicht kan door het scheiden van de productie van veevoer voor herkauwers of andere dieren een eenvoudige stap gemaakt worden.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gerrit

    wat moet de veehouderij zich weer in allerlei bochten en kronkels bewegen om ziekmakend voer -gemalen kadavers- aan dieren te voeren. strenge controles? het VWA komt niet eens kijken bij de varkenstransporten in de brandende hitte bij noodoproepen van Eyes on Animals.

Of registreer je om te kunnen reageren.