Home

Achtergrond 232 x bekeken

Oeso: steun aan landbouw in 2009 licht gestegen

Lidstaten van de Oeso, een samenwerkingsverband voor hoogontwikkelde economieën, hebben vorig jaar meer steun verleend aan de landbouw: circa 252,5 miljard dollar.

De steun kwam daamee neer op 22 procent van het boereninkomen, een procent meer dan in 2008.

Volgens de Oeso is de stijging begrijpelijk in het licht van dalende wereldprijzen voor agrarische grondstoffen, en de financiële crisis. Het grootste deel van de steun bestaat volgens de Oeso echter uit de meest marktverstorende steun, zoals het belonen op basis van productievolume of variabele productiemiddelen zoals kunstmest of rode olie.

De sterkste stijging was zichtbaar bij Canada waar steun 20 procent uitmaakte van de inkomsten van boeren, tegen 13 procent een jaar eerder. In Zuid-Korea steeg het percentage van 46 naar 52 procent. In Noorwegen liep het percentage op van 60 naar 66 procent en in Zwitserland van 57 naar 63 procent.

In alle gevallen betrof de extra steun vooral geld voor de melkveehouderij. In de VS steeg het aandeel van steun in het boereninkomen marginaal van 8 naar 10 procent. In de EU was de stijging eveneens marginaal, van 22 naar 24 procent. Met de VS en Zwitserland stelt de EU de meeste eisen aan boeren in ruil voor ondersteuning.

Of registreer je om te kunnen reageren.