Home

Achtergrond 263 x bekeken

Ocap uit overleg met LTO Noord Glaskracht

CO2-leverancier Ocap wil geen overleg met LTO Noord Glaskracht zolang de belangenorganisatie telers steunt in een juridische procedure.

Volgens Ocap-woordvoerder Robert Jan Pabon heeft Ocap voldoende gedaan om levering aan 500 telers te garanderen. Ocap vindt dat er door LTO’s steun aan een rechtsgang geen basis van vertrouwen is. Pabon: "We waren met LTO goed op weg naar een oplossing die de pijn voor telers wat te verzachten. Een rechtsgang pakt voor telers minder goed uit dan een afspraak die voortkomt uit goed overleg. Bovendien komt die oplossing dan pas over een jaar en dus als mosterd na de maaltijd." Ocap weet van 21 telers die een juridische procedure zijn gestart.

Ocap, een joint-venture tussen Linde Gas en bouwbedrijf VolkerWessel, levert sinds 2005 CO2 vanuit de industrie aan tuinders in met name het Westland en de zogeheten B-driehoek. Vorig jaar ontstonden problemen met levering, volgens Ocap door technische mankementen aan de fabriek van Shell waarvan CO2 wordt betrokken. Ocap is nu in staat per tuinder dagelijks acht vollasturen te leveren, maar veel tuinders hebben contracten voor een hoger aantal uren.

Contractueel is dat volgens Pabon pure overmacht. Ocap heeft Ocap vloeibaar CO2-gas ingekocht om de ontstane gaten zo veel mogelijk te vullen en heeft telers voorgesteld de uren die het beschikbaar kan stellen eerlijk over de telers te verdelen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden telers met terugwerkende kracht andere voor hen meer voordelige contracten aan te bieden. Vorig jaar kreeg Westland zijn volledige behoefte op de ene dag, en de B-driehoek op de volgende dag dat er een tekort was.

De som die telers betalen bestaat uit drie delen. Telers betalen voor de pijpdikte, het maximum aantal vollasturen dat per dag kan worden afgenomen, en het aantal vollasturen dat daadwerkelijk wordt afgenomen. Om leveringszekerheid in de toekomst te vergroten werkt Ocap aan een tweede bron van CO2. Er wordt vanwege subsidies nog gewacht op groen licht uit Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.