Home

Achtergrond 153 x bekeken

Obama : lek Afghanistan bevat niets nieuws

De Amerikaanse regering is bezorgd over het lekken van informatie van het slagveld, maar de recente openbaring van 90.000 vertrouwelijke pagina's over het strijdgewoel in Afghanistan bevat wezenlijk geen nieuwe dingen.

Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama gisteren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de verantwoordelijken voor het kolossale lek dat zondag de Amerikaanse autoriteiten in verlegenheid heeft gebracht. Obama beklemtoonde dat het beleid jegens Afghanistan door zijn regering is gewijzigd op basis van de problemen die in de op Wikileaks verschenen stukken staan. Die gaan over de periode 2001-2009.

"Zeven jaar lang hebben we gefaald om een adequate strategie toe te passen tegenover de uitdagingen in deze regio.'' Afgelopen herfst heeft Obama naar eigen zeggen de strategie drastisch gewijzigd. "Die strategie kan werken en moet worden doorgevoerd'', aldus Obama die in januari 2009 president werd.

In de stukken wordt veel verhaald over chaotische en bloedige toestanden, vermeend corrupte Afghaanse gezagsdragers, veel burgerslachtoffers en vermoede steun van de geheime dienst van Pakistan aan de radicaalislamitische Taliban.

De regering van Obama's voorganger George Bush bracht eind 2001 het schrikbewind van de Taliban ten val nadat het gastheer was geweest voor terroristen die spectaculaire aanslagen in de VS hadden laten plegen. De Taliban pogen met meedogenloos geweld de macht te heroveren, maar worden gedwarsboomd door een grote internationale coalitie. De meeste buitenlandse militairen in het land zijn Amerikanen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.