Home

Achtergrond

OM: Miljoenenfraude bij zuivelaar Karreveld

Zuivelbedrijf Karreveld in het Limburgse Heibloem heeft mogelijk voor miljoenen euro’s gefraudeerd door melk weg te sluizen via Polen.

Het openbaar ministerie legt het Limburgse bedrijf en de twee eigenaren (broers) vandaag voor de rechtbank in Roermond valsheid in geschrifte en witwassen ten laste. Het Limburgse zuivelbedrijf behoort tot de grotere melkveebedrijven in Nederland.

Volgens het openbaar ministerie heeft het bedrijf melkquotum verkocht, maar is vervolgens de productie niet verlaagd. Het OM verdenkt het bedrijf van grootschalige ontduiking van het melkquotum. "Het bedrijf zegt dat het de melk in de put heeft laten lopen, maar dat geloven wij niet", aldus een woordvoerder van het functioneel parket.

De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw en Visserij heeft het bedrijf al zeker sinds 2007 in de peiling. Begin 2008 werd zowel in Heibloem als op enkele locaties in Polen huiszoeking verricht. Daarbij werd een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen.

Volgens het openbaar ministerie heeft het Nederlandse bedrijf de Poolse bedrijven gebruikt om in Nederland geproduceerde melk weg te sluizen. De twee broers bezat ten tijde van de inval in 2008 een aantal bedrijven in het dorp Kruszyna in het westen van Polen.

De Poolse politie schatte destijds dat de melkveebedrijven zeker duizend koeien omvatten. Een melkverwerkingsbedrijf van de broers leverde melkpoeder en room aan onder meer de Poolse supermarktketen Biedronka, aldus de Poolse politie. Volgens de Poolse
zuivelautoriteiten beschikte het bedrijf in Polen niet over melkquota. Het Poolse landbouwmarktagentschap ARR ging er vanuit dat het bedrijf kon produceren op grond van het Nederlandse quotum.

Een van de bedrijfseigenaren die terechtstaat, wil geen toelichting geven. "Het wordt een interessante zitting", zegt hij. Het bedrijf en de twee eigenaren laten zich bij de zitting bijstaan door drie advocaten van verschillende advocatenkantoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.