Home

Achtergrond 219 x bekeken

Nooit meer een Loveparade na ramp Duisburg

Nooit meer een Loveparade. Dat hebben de autoriteiten en organisatie van het dansevenement in Duitsland besloten na de tragedie, die zaterdag aan negentien bezoekers het leven kostte.

Voor 2011 stond het evenement gepland in Gelsenkirchen. Zestien van de negentien dodelijke slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om twaalf Duitsers en vier personen uit Nederland, Australië, China en Italië tussen de twintig en veertig jaar oud. Zeker 342 mensen raakten gewond toen paniek uitbrak in de menigte op weg naar het festivalterrein.

"Dit ongeval is zo verschrikelijk, dat het niet in woorden te vatten is'', zei Adolf Sauerland, burgemeester van stadsdistrict Duisburg, tijdens een persconferentie zondag. Hij bezoekt zondag gewonden in de ziekenhuizen in de omgeving. Het is onduidelijk hun gezondheidstoestand is en wat hun nationaliteit is.

De autoriteiten wilden geen uitspraken doen over wie schuld heeft aan het drama. Pas als het onderzoek van het Duitse Openbaar Ministerie (OM) is afgerond kan over mogelijke fouten in de voorbereiding en uitvoering van de Loveparade gesproken worden.

De veiligheid is voorafgaand aan het evenement doorgenomen daaruit zouden geen mogelijke problemen aan het licht zijn gekomen. Het festivalterrein kon maximaal 300.000 mensen herbergen maar volgens eerdere schattingen waren 1,4 miljoen mensen op en onderweg naar het terrein. De politie kon dat aantal niet bevestigen.

Het is de eerste keer dat het technofestijn, dat in 1989 is ontstaan in Berlijn, grote veiligheidsproblemen heeft opgeleverd ondanks dat het eind jaren negentig circa 1,5 miljoen mensen trok.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.