Home

Achtergrond 611 x bekeken 1 reactie

Noodweer velt kassen en gewassen

Het noodweer van gisteravond heeft grote schade aangebracht op verschillende plaatsen in het land.

Vooral in Oost-Brabant, Noord-Limburg en in de Achterhoek is sprake van omvangrijke schade. Alleen al vanuit de glastuinbouw hebben verzekeraars zeker 300 schademeldingen binnengekregen. In de kop van Limburg zijn grote glastuinbouwbedrijven van enkele hectares grotendeels vernield, onder andere een paprikakas van zo’n 6 hectare. Op de foto het dak van een boerderij in het Gelderse Vethuizen dat totaal werd vernield door het noodweer. Foto ANP

Het noodweer was noodlottig voor een 62-jarige kampeerster op de SVR-camping Kemperplas in het Achterhoekse Vethuizen. De twintig caravans bij de kampeerboerderij werden van hun plek geblazen en kwamen in de plas bij de camping terecht. Foto ANP

Ook hoogspanningsmasten bezweken door het noodweer. Foto ANP

De opfokhennen van Theo en Wilma Weijers uit het Gelderse Vethuizen worden vervroegd afgevoerd naar een legbedrijf. De storm van woensdagavond richtte enorme schade aan op het bedrijf. Het dak van een volièreopfokstal uit 2007 werd vrijwel volledig vernield. De hennen zouden eind juli naar een legbedrijf gaan, maar daar waren ze nog aan het schoonmaken. Via een opfokbegeleider van Verbeek’s Opfokbedrijven werd een nieuw adres gevonden, waar de dieren woensdagnacht naartoe gingen. Twee andere stallen van Weijers, met 12.000 en 8.000 opfokhennen, raakten ook beschadigd, maar daar kon het dak met zeil worden dichtgemaakt. Deze dieren kunnen daardoor nog op het bedrijf blijven. Foto VidiPhoto

Op sommige percelen is het nog erger dan hier, vertelt taxateur Henk Emmerzaal (rechts) aan een veehouder in het Brabantse Nistelrode. Emmerzaal komt, samen met zijn collega Herman de Klein (midden), namens verzekeraar Achmea Agro de schade taxeren. De schade door het noodweer van begin deze week is op dit perceel 70 procent. "Soms hoeven we de auto niet eens uit om te zien dat de mais echt total loss is", zegt Emmerzaal. "We zien plekken waar nog stengels van 15 centimeter staan, verder niets." Foto Wout van Assendelft

Krachtsporter Wout Zijlstra haalde vandaag wiebelend de eerste Wâldgieltsjes van dit seizoen binnen bij een supermarkt in het Friese Heerenveen. Wâldgieltsjes zijn traditionele aardappeltjes uit de Friese Wouden. Jacob Wilman uit Engwierum teelt de aardappelen, aardappelgroothandel Greydanus & Brouwer verhandelt ze en het product valt onder streekmerk Wâldpyk. Wilman oogstte zo’n 16 ton, waarvan 10 ton wordt verhandeld. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Elze

    Knappe jongen!

Of registreer je om te kunnen reageren.