Home

Achtergrond 211 x bekeken

Nog geen afgemelde aardwarmteprojecten

Dienst Regelingen (DR) heeft sinds 2008 tot nu 22 aardwarmtesubsidies toegekend uit de regeling Markintroductie energie-innovaties (MEI).

Ondanks de economische crisis en onvolledige garantieregeling heeft nog geen tuinder zijn subsidie-aanvraag ingetrokken, stelt de dienst desgevraagd. Toch begint de tijd voor deze telers te dringen. De tuinders die in 2008 een toekenning kregen moeten dit jaar de boor in de grond steken of uitstel aanvragen. Eén tuinder heeft tot dusver uitstel aangevraagd, laat Dienst Regelingen weten. Eén tuinder heeft al een put en één bedrijf is aan het boren. De situatie bij de overige 19 projecten is onbekend.

Flynth, dat circa de helft van de projecten begeleidt, stelt dat geen van de bedrijven vooralsnog afziet van boring. "Maar dat is de situatie van een half jaar geleden. Een aantal bedrijven trof serieuze voorbereiding, een andere deel wil nog wel aan de slag. We plannen een belronde onder de bedrijven om te inventariseren hoe het ervoor staat."

Het lijkt onwaarschijnlijk dat alle projecten doorgang vinden. Bij een aantal vroege aanvragen bleek de ondergrond uiteindelijk minder geschikt. Ook zijn banken voorzichtiger met investeringen en voldoen bedrijven moeilijker aan de voorschriften.

Volgens Dienst Regelingen kunnen tuinders een jaar uitstel aanvragen. Als dat jaar ook voorbij is, vervalt het geld, stelt een woordvoerder. "Dan gaat het geld terug de staatskas in."

Of registreer je om te kunnen reageren.