Home

Achtergrond 418 x bekeken 1 reactie

Nieuwe test vindt verboden groeibevorderaars

Met een nieuwe test kunnen groeibevorderaars met terugwerkende kracht worden opgespoord.

Het voedselveiligheidsinstituut Rikilt in Wageningen heeft de test in samenwerking met Griekse collega's ontwikkeld in opdracht van het anti-dopinginstituut Wada.

De test is vooral in staat om kleine moleculen op te sporen in urine. Ook verboden stoffen waarvan het bestaan nog niet bij de autoriteiten bekend is, worden door de test geregistreerd. Eiwitachtige stoffen die uit grote moleculen bestaan, zoals groeihormonen of epo kan de test niet opsporen.

De test wordt als een dopingtest beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Rapid Communications in Mass Spectometry. Michel Nielen van Rikilt is één van de negen auteurs. De nieuwe test heeft als voordeel dat de analyse niet alleen gegevens oplevert over bekende groeibevorderaars of prestatiebevorderende middelen, maar ook over middelen die wel worden gebruikt, maar nog niet bekend zijn.

Eén reactie

  • politiek

    Volgens EG-regelgeving moet het onderzoek bij synthetische verboden stoffen ( zolals groeihormonen ) plaatsvinden bij een CRL laboratorium met geacrediteerde onderzoekmethodes. Je kunt als Rikilt wel een beetje ruig doen met je Griekse ( ??!! ) collega , dat je een goede onderzoekmethode hebt voor verboden groeihormonen, maar als je vervolgens faalt in je aanvraag voor accreditatie voor die methode hou je ook gewoon iedereen voor de gek. Zorg eerst maar eens dat je voldoet aan de eisen Richtlijn 96/22/EG voordat je officiele onderzoeken doet inzake voedselveiligheid ( groeihormonen ) Aan Communautair Referentie Laboratorium dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.