Home

Achtergrond 9 reacties

Nieuwe blokkades dreigen in Frans zuivelconflict

De Franse zuivelfabrieken blijven weigeren om vooraf bekend te maken welke melkprijs de Franse veehouders zullen ontvangen.

De Franse boerenbonden dreigen daarom met hervatting van grootschalige blokkades bij de verwerkers. Op diverse plaatsen zijn groepen boeren al begonnen om fabrieksterreinen te blokkeren.

Niets wijst er volgens de Franse boerenbond Confederation Paysanne op dat er snel een uitweg zal worden gevonden uit het conflict. Weliswaar heeft zelfs de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd dat het onverteerbaar is dat melkveehouders melk produceren zonder van te voren te weten welk bedrag ze daarvoor zullen houden, maar de zuivelindustrie houdt voet bij stuk. Die wijst erop dat de melkprijzen in Frankrijk flink hoger zijn dan in bijvoorbeeld Duitsland, en daar moet iets aan worden gedaan, anders verliest ze de concurrentiestrijd. De industrie heeft nu al last van de goedkopere Duitse zuivel. Die komt in grote hoeveelheden als UHT-melk de Franse grenzen over en komt daar in de supers te liggen. De Franse melkveehouders zijn echter van mening dat ze nu al te weinig geld krijgen voor hun melk. Nog verdere prijsverlagingen zouden de rentabiliteit van hun bedrijfsvoering alleen maar verder omlaag halen.

Ondanks de tegenstellingen proberen boerenorganisaties en industrie een akkoord te sluiten over de melkprijs van augustus.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Hier kunnen de boeren nog wat leren van de Fransen, een zijn met elkaar, waarom moeten wij afwachten wat we krijgen elke maand voor de melk, er is geen beroep of bedrijf die dit heeft in Nederland, en de organisaties zoals lto doen er niets aan, je zou de lto mensen ook maar eens moeten uitbetalen na wat ze werkelijk verdienen voor dat neus peuteren

 • no-profile-image

  LTO lid

  Lto bemoeit zich niet met de prijzen die de landbouw krijgt. Landbouwers zijn gewone ondernemers.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Vergeet niet dat het LTO-ers zijn in de top van de zuivelfabriek, bij de Rabobank, de productschappen, waterschappen en noem maar op. Lekker kliekje. Ook bij LNV hangen ze ongezond vaak rond. Het doorgeslagen poldermodel; ze zijn zelf betrokken bij het maken van beleid, zodat ze (als het mis gaat) niet eens meer iets KUNNEN doen, ze waren er immers zelf bij betrokken. En de boer is de dupe. Snel opzeggen dat lidmaatschap, heeft helemaal niets met belangenbehartiging te maken.

 • no-profile-image

  landbouwer

  LTO weet wat goed is voor de boeren. Boeren klagen toch altijd, daar kun je als bestuurder niet steeds aandacht aan besteden

 • no-profile-image

  bert

  Maar welke vooruitstrevende melkveehouder is er nog LTO lid?
  Juist niemand het zijn alleen oudere en ja knikkers

 • no-profile-image

  boer

  Jammer dat zelfs de lto leden het niet begrijpen

 • no-profile-image

  Wil

  De Boer uit Overijssel wil graag weten wat hij voor zijn melk gaat ontvangen...
  Als ik in van te voren zou weten wat ik voor mijn koopwaar zou kunnen krijgen dan zou ik ook voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.. Ik moet het hebben van mijn vakmanschap en niet van de bulk, dan leg ik het af tegen de Poeisz. Ik heb de keuze gemaakt om voor het vakmanschap te gaan. Als je bulk produceert dan moet je daar voor gaan, cashen als je kunt en in een slechte periode hopen dat je je tijd kunt uitzitten.. Het leven is niet moeilijk, wij maken het moeilijk..

 • no-profile-image

  pieter visser

  als dat zo was moesten ze geld bij leggen

 • no-profile-image

  bert

  @landbouwer
  Een kritische blik word door het Lto altijd uitgelegd als klagen. Je geeft het zelf al aan, dat je ook tot die volgzame schaapjes behoort veel succes met Langzaam Ten Onder (LTO)

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.