Home

Achtergrond 3 reacties

Nieuw insect kwam in boomkluit naar Nederland

De 'kraakcicade' (cicada orni), een insect dat onlangs voor het eerst in Nederland is aangetroffen, is in de boomkluit van uit Frankrijk geïmporteerde grote iepen naar Nederland gekomen.

Dat blijkt uit onderzoek van bioloog Baudewijn Odé dat het radioprogramma Vroege Vogels zondag heeft bekendgemaakt. Inmiddels heeft hij al vier van die beesten waargenomen. Odé had het insect in een boom ontdekt vlakbij het Amsterdamse museum De Hermitage. Hij stelde voor het dier 'kraakcicade' te noemen naar het geluid dat hij voortbrengt. Odé zegt zeker vier mannetjes te hebben waargenomen en heeft een huidje van een van de uitgekropen larven gevonden.

De cicaden zijn als larve in de boomkluit van een iep uit de omgeving van Avignon meegekomen. De bomen die langs de Amsterdamse Nieuwe Keizersgracht zijn geplant werden ruim drie jaar geleden al uit Frankrijk gehaald.

Nu meerdere mannelijke cicaden in Amsterdam leven is de kans vrij groot dat er ook vrouwtjes zijn. Deze zijn vrijwel niet te vinden, omdat ze geen geluid maken. Het Nederlandse klimaat is weliswaar niet optimaal voor deze insecten, maar omdat de temperatuur in de stad hoger is dan op het platteland is het niet onmogelijk dat de cicaden zich kunnen voortplanten.

De 'kraakcicade' en enkele verwante soorten komen in mediterrane landen voor. In Frankrijk vooral ten zuiden van Lyon. Volwassen dieren hebben de grootte van een flinke kever en hebben een brede kop met daaronder een duidelijke zuigsnuit en glanzende, doorzichtige vleugels.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit is the limit! Wanneer beseffen die politieke en Agri-kneuzen nou eindelijk eens dat men niet ongestraft met levend biologisch/genetisch materiaal heen en weer kan en mag slepen? Dankzij The Greenspan Appoach is in de westerse wereld letterlijk alles naar de kloten gegaan en is de Bancaire Wallstreet Crisis huis aan huis voelbaar. Dit simpele insect heeft daar part noch deel aan, maar de aanwezigheid van dit diertje is een waarschuwing, temeer om de economie ondergeschikt te maken aan onze ecologische borders. Maar ik voorspel nu reeds: nobody will listen!

 • no-profile-image

  Leen

  Nog meer illegalen!

 • no-profile-image

  gert

  En we hadden hier ook al de iepziekte !!

Of registreer je om te kunnen reageren.