Home

Achtergrond 1 reactie

Niet langer ’s nachts maaien

Dit jaar maaien we de eerste snede met een nieuwe frontmaaier. Dat scheelt vijf uur maaien. Henk hoeft niet meer tot ver in de nacht te werken.

Onze frontmaaier was hard aan vervanging toe. Met de huidige kon het echt niet langer. Gelukkig hebben we nu een nieuwe contactpersoon bij onze bank die veel meer ‘feeling’ heeft met het boerenbedrijf. Deze adviseur begrijpt tenminste dat een boer niet zonder landbouwmachines kan werken. Dit keer hoefden we dus geen vier (!) maanden te wachten op goedkeuring door een boekhouder zonder kennis van het gemiddelde boerenbedrijf. Wat een opluchting!

Brand in de achtermaaier

Werken met de nieuwe frontmaaier scheelt bij de eerste snede zeker vijf uur. Henk hoeft nu niet meer 's nachts door te werken. De voorgaande jaren hield ik mijn hart vast. Een ongeluk zit toch in een klein hoekje. Zeker als je zonder slapen maar door blijft werken. Ook ik sliep dan niet goed en stapte ’s nachts een paar keer in de auto of belde om te kijken of alles in orde was.

Een paar jaar geleden ben ik hem om half drie ’s nachts gaan zoeken. Ik vond hem met een brandende achtermaaier in een van de weilanden. Dat was schrikken. Het bleek dat er wat mankeerde aan de maaier die we van burgemeester Willi hadden overgenomen. Op ons navragen werd zwaar beledigd gereageerd. Er was niets mis met de maaier, het zou wel aan Henks wijze van maaien gelegen hebben. Willi's vrouw versprak zich op een verjaardagsfeest waarop ook wij aanwezig waren. Het bleek dat we wel degelijk een gerestaureerde, mooi opgepoetste en goed in de olie gezette kneus hadden overgenomen met een goed weggewerkt verborgen gebrek.

Panne met de nieuwe frontmaaier

Het maaien ging snel. Nou ja, tot er panne optrad. Vanuit het woonkamerraam zag ik al dat Henk was gestopt met maaien. Tijdens het omkeren was een splitpen uit de achtermaaier getrild, waardoor de beide kruiskoppelingen van de aftakas het begaven. De aftakas zelf was ook verbogen. Het was al laat in de middag, dus ik heb snel de aftakas naar Kirwel in Blankenheim gereden. Daar hadden ze de koppelstukken niet in de juiste grootte op voorraad, maar met wat aanpassingen lukte de reparatie toch.

Op de terugweg viel me pas op dat zo'n beetje alle boeren in de omgeving aan het maaien waren. Twee weken later dan in Nederland, waar het gemiddeld vijf graden warmer is. Wat een prachtgezicht was dat! Het valt je dan extra op hoe mooi de Eifel is. http://twitpic.com/1u3ep2

Foto's: Monique Vos

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    zoveel mogelijk doen

    ook wij zijn zo bezig monique, gr s denemarken

Of registreer je om te kunnen reageren.