Home

Achtergrond 167 x bekeken

Niet alle plassen voldoen aan Europese norm

Nog niet alle recreatieplassen en andere zwemlocaties in Nederland voldoen aan de Europese norm.

Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB, zo liet de organisatie donderdag weten. Veel van de vierhonderd onderzochte locaties voorzien onder meer nog onvoldoende op het gebied van veiligheid en informatieverschaffing. Exacte cijfers zijn niet bekend.

De ANWB heeft de inventarisatie mede laten uitvoeren om inzicht te krijgen in hoeverre de Nederlandse zwemwaterlocaties gereed zijn voor de Europese richtlijnen die over enkele jaren van kracht worden. "Het is aan beheerders zelf om aan die richtlijnen te voldoen. Hopelijk draagt het onderzoek bij aan de verbetering van de recreatieplassen'', aldus de bond.

De afgelopen twee jaar onderzocht de bond ruim vierhonderd zwemlocaties op het gebied van onder meer sanitair, parkeren, veiligheid van bezoekers, stalling van fietsen en de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. De ANWB benadrukt dat het onderzoek niet de kwaliteit van het zwemwater betreft.

"We zijn over het algemeen tevreden met de bevindingen'', aldus een woordvoerder van de ANWB. "We hebben in Nederland mooie en goed voorziene recreatiegebieden. Daar mogen we als land best trots op zijn.'' Toch valt er volgens de bond dus nog wel winst te behalen. Zo ontbraken bij 255 locaties reddingsmiddelen op het land zoals boeien en reddingslijnen. "Opvallend is ook dat bij slechts enkele locaties een reddingsbrigade aanwezig is'', aldus de zegsman. "Ook staan bij veel locaties wel informatiepanelen, maar ontbreken actuele gegevens over de zwemwaterkwaliteit. Dat kan en moet beter.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.