Home

Achtergrond 23 reacties

Nederlandse veehouders naar Brussel voor actie

Nederlandse melkveehouders voeren aankomende maandag actie bij een conferentie in Brussel over het toekomstige zuivelbeleid van Europa.

Dat meldt Sieta van Keimpema, vice-voorzitter van de European Dairy Board.

Volgens Van Keimpema vertrekt er aankomende maandag een bus met melkveehouders naar Brussel. De veehouders willen dat er concrete stappen worden gezet om te komen tot een goede melkprijs. De aanbevelingen die de High Level Group onlangs heeft gepresenteerd zouden geen oplossing bieden voor de problemen in de zuivelmarkt. De actie wordt georganiseerd door de Milk Interest Group, een dochter van de European Milk Board. Naar verwachting komen veel boeren uit Zuid-Europa op de actie af.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Wacht nog altijd op de eerste fotoreportage bij Sieta thuis, kijken waar ze 't van doet. Ik snap allang waarom er meer dan 40 cent moet komen daar in Nes

 • no-profile-image

  eerlijk

  Zeg Harry voor de 1 is ruim 30ct genoeg voor de ander 50ct om duurzaam te produceren. Maar aan de andere kant is ook veel heel veel verschil in de kostprijs. Het gaat over onder de streep. Dat kan ook genoeg zijn met koeien van 6-7000 ltr en geen 10000ltr bv mrijtjes die hebben nog andere opbrengsten dan alleen melk....ik kan het er nog steeds prima van doen! En meer geld is natuurlijk nooit verkeerd

 • no-profile-image

  mooi vak maar geen verdiensten

  jij hebt makelijk praten piet. jij zit in het lage kostprijs oosten, en ik in denemarken. ik ben 36 en jij??
  ben 5 jaar boer en jij?? ik had bijna geen eigen vermogen en jij?? ik werk 90 uur per week en jij ??

 • no-profile-image

  erik

  beste gerritsen, dat er minder schulden zijn dan grond bezit, klop, kan ook niet anders. maar ik snap je redenatie niet helemaal. wat ik stel is dat op dit bedrijf geld nodig is om de ouders een dak en inkomen te geven, hiervoor zal de overname kandidaat naar de bank moeten want zoveel is er meestal niet contant. de bank zal toch betaald moeten worden. goed, los niet af, dan blijf je met 5.5% lasten zitten, heb je nog elk jaar maar een beetje om investeringen te doen en je bedrijf verder te ontwikkelen. dat je op grond niet aflost kan, maar betekend wel dat je je leven lang met hoge rentelasten blijft zitten, die de opbrengsten van diezelfde grond niet goed maken. en als je zegt dat je grond ziet als een belegging, moet je het niet gebruiken als onderpand voor een lening. dan moet je het kopen met geld dat je over hebt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geachte Mooi vak. Maar geen verdiensten. Regeren is vooruitzien!!!... U bent 36 jaar jong, 5 jaar boer en werkt 90 uur per week. Weet u hoe veel werkuren dat per dag is ? 15 uur meneer Mooi !!!... Bent u nog getrouwd ook ?, of heeft u een relatie ? Dan komt u niet meer aan slapen toe. Goed, meneer Mooi, het voordeel van DK is dat de banken royaal waren met krediet!!!... Dus hebt u waarschijnlijk een hyper modern bedrijf, ik niet!!!... Daarom is bij mij de kostprijs laag !!!... Het vreemd vermogen in mijn bedrijf is minder dan 3% van de waarde van m'n bedrijf, mede daarom is onze kostprijs laag. Ik ben nu 60 jaar en ben 11 jaar geleden begonnen, ge-erfd heb ik niets, gewerkt heb ik veel in m'n leven, maar doe nu rustig aan, gem. 45 uur per week. Meneer Mooi, als uw kostprijs (te) hoog is. Raad ik u aan te her-orienteren. Groeten.

 • no-profile-image

  liever een

  harry heeft gelijk, degene die 30 eurocent genoeg vinden zijn hooftzakelijk oudere boeren of boeren die veel van pappie en mammie hebben gekregen. echter deze oudere boeren hebben ook niet het eeuwige leven, en zullen een keer stoppen. deze bedrijven worden dan niet doorgezet, en omdat ze te klein zijn kunnen ze niet opgevolgd worden. zij worden overgenomen door andere boeren die weer dieper in de schulden komen. 30 cent is gewoon te weinig als je je ook nog aan de nieuwe regels die er in de toekomst komen zal houden.

 • no-profile-image

  Harry

  Melkprijs is goed? Zo'n reactie kan niet anders komen dan van een buitenstaander. Danwel van een sukkel welke zijn bedrijf vrijwel gekregen heeft van zijn ouders. Een melkprijs van rond de 30 eurocent is dan ook niet duurzaam. Daarbij is onze mening over een aldanniet goede melkprijs niet relevant. Het gaat om de cijfers. Rapporten zijn daarvoor gemaakt als grondslag voor besluitvorming. Geen rapport en cijfers rechtvaardigen de mening van "veehouder, Fryslan".

 • no-profile-image

  hans

  Een hogere melkprijs zou goed uitkomen met het vernieuwen van melkstal en tanklokaal , want de boven bouw is hoognodig aan vervanging toe. Hans

 • no-profile-image

  willem

  Ja Harry, de melkprijs is goed, Als je niet zorgt voor kostprijs verlaging en maar quotum koop als het niets is en grond boven de 40 000 € ,dan heb ik geen beklag met mensen die niet tevreden zijn. Eigen schuld ,dikke bult.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het slimme @Albert, 50% meer dan in 2009 !!!... En toch demonstreren, ik begrijp er niks meer van!!!... Wees toch blij melkveehouders dat het weer goed gaat met de afzet van zuivelproducten!!!... Het is verstandiger dat wij ons voorbereiden op slechtere tijden!!!... Die ook weer zullen komen!!!!!.....

 • no-profile-image

  erik

  buiten alle regelgeving die hier op ons afkomt(die komt overigens in het buitenland ook wel) is het toch vrij simpele rekensom, een gemiddeld bedrijf heeft tegenwoordig 6 ton melk?, dat betekend dat er bij 30 cent, plus wat centjes omzet en aanwas, alles bij elkaar misschien 33 cent binnenkomt. dit betekend dat alles betaald moet worden van 200000 euro, laten we uitgaan van prive van 25000, blijft er nog 175000 over. Laten we dan uitgaan van 12.5 cent toegerekende kosten(denk dat je het dan niet slecht doet) is 75000 euro, hebben we nog een ton over, daar nog een cent of 7 loonwerk/eigen mechanistie af, is weer 42000, hebben we nog 58000 over, misschien nog een cent of 3 algemen kosten, is weer 18000, nog 40 te gaan.
  van deze 40000 euro moet je dan investeringen doen, en de bank betalen. zolang een dergelijk bedrijf als gezien draait is er niet vele aan de hand, tot er overgenomen moet worden, dan moet er een huis in het dorp aangekocht worden, en ook zij moeten nog een inkomen hebben(huis 300.000, prive 25.000) er moet dus ineens 5 a 6 ton op tafel komen. 600000 keer 6.5% kosten, is 39000 euro, kortom, weg ruimte om te investeren, en dan heb je het bedrijf nog bijna cadeau gekregen. dit is natuurlijk even snel een raming, pin me niet vast op details, maar ben nieuwsgierig hoe jullie hierover denken

 • no-profile-image

  erik

  hey willem, ik wil hier niemand voor het hoofd stoten, en ook niet iedereen over een kam scheren. maar ik zie om mij heen idd genoeg bedrijven die de aflossingen noodgedwongen hebben stopgezet, of bij de fusie van de zuivelreuzen hun vermogen eruit getrokken hebben om de rekeningen te kunnen blijven betalen. dit kan op de korte termijn overleven betekenen, maar er zal nu toch een periode met beter melkprijzen moeten komen voor velen. want voor ze de ltobuffer hebben, zullen ze toch eerst nog veel achterstallig onderhoud moeten plegen, niet betaalde aflossingen, uitgestelde investeringen, misschien weer een keertje op vakantie, enz. dus in antwoord op jou vraag, ik denk idd dat veehouders die zwaar bij de bank zitten het op de lange termijn niet redden met 30 centen.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Erik, je berekening klopt wel. Echter de meeste melkveehouders hebben minder schulden dan de waarde van hun grond. Grondbezit is niets meer of minder dan een vorm van belegging. Hierop aflossen is een grote luxe, maar zeker niet vanzelfsprekend. Wanneer de waarde van het melkquotum (gebakken lucht) naar nihil gaat, resteert nog een woning, wat gebouwen en oud ijzer. Hiermee moet je het kunnen verdienen, de één gaat dat beter af dan de ander.

 • no-profile-image

  Jorrit

  @ Helemaal gelijk in Erik. Als je grond koopt voor 40.000 euro dan moet dit toch minimaal een rendement hebben van 800 euro om alleen al de rente te betalen. Dit wordt vaak al lastig, laat staan hier geld aan te verdienen op moment.
  Het is echter wel zo dat de boeren die een kostprijs van 35 cent hebben vaak wel al de investeringen en quotum al gekocht hebben, dit KAN eventueel weer een voorsprong opleveren na 2015. Er zijn weinig boeren die voor 30 cent kunnen produceren welke net geinvesteerd hebben in stalruimte dan wel niet melkquotum of grond. En we zijn toch genoodzaakt ons bedrijf verder te ontwikkelen....

 • no-profile-image

  Harry

  FF een in deze relevante reactie van het melkquotum-prikbord geplukt:
  “Omstandigheden zijn hier anders, we hebben geen duizenden acre's naast de deur liggen, hier ligt het volgende huis geen kilometers verder, puur op rendement werken zal de diervriendelijkheid niet bevorderen, stom voorbeeld, toen ik een melkveebedrijf in Canada had, en er een koe of kalf afgemaakt moest worden belde ik de veearts met mijn Europese mentaliteit om het dier te laten inslapen, de veearts vroeg me verwonderd en zelfs kwaad waarom ik hem hiervoor liet komen, zijn antwoord was leg hem achter de stal en de kadaverophaal dienst schiet hem dan dood, meeste koeien werden geschoten en half levend met een kabel om de nek op de wagen getrokken, omdat het te duur is om ze te laten inslapen, en tijd om te wachten dat ze geheel dood was er niet, dat kost teveel, dit is Canada waar je nog een goede melkprijs had, hoe denk je dat dit gaat in de landen met een vrijemarkt, die zieke dieren die zie je niet, zitten ergens achteraf en als het effe niet wil dan moet het maar kapot gaan anders wordt het te duur, ze gaan daar echt geen tijd aanbesteden aan deze dieren, omdat het teveel tijd kost en dus geld en dat komt het rendement niet ten goede.
  Willen we daar heen, elke keer zeggen "boeren jullie moeten de kostprijsverlagen", is het probleem bij de boeren leggen zodat standsorganisaties en politiek vrijuit gaan.”
  (Gepost door: Farmer () Datum: 06 juli 2010 23:32)
  Wellicht is een feitelijke reportage omtrent deze bejubelde kostprijsverlagers publicitair effectiever.
  Holland doc is in deze reeds goed bezig. Zal ze eens informeren.

 • no-profile-image

  eerlijke

  juist harry, ook ik heb in het buitenland ervaring opgedaan, nieuw zeeland.
  veel nederlanders hebben hier geen weet van hoe het daar gaat. met deze regels heb je gewoon een hogere melkprijs nodig. nee heb je en ja kun je krijgen en ik ben groot voorstander voor sieta met haar inzet om een betere melkprijs te krijgen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De melkprijs die is veel te lang te stabiel geweest hierdoor hebben velen de kostprijs totaal uit het oog verloren nu de melkprijs gaat schommelen gaat men pas over de kostprijs nadenken wel een beetje laat

 • no-profile-image

  Bertus

  Ik denk dat Melkveehouder de enige is die hier nog bij z'n volle verstand is.

 • no-profile-image

  domme albert

  De ene dag grote koppen in kranten van 50% hogere melkprijs en de week erop een busje Nederlanders die in Brussel gaan protesteren!! Hoe serieus komt zoiets over??

 • no-profile-image

  willem

  hoe zit her dan met boeren die niks hebben gekregen en aardig wat rente moeten betalen erik?? dan hebben deze boeren dus geen bestaan

 • no-profile-image

  willem

  piet jij, red het wel, anderen heb ik mijn twijfels. Of werken tot je 70 e voordat je het terug verdiend hebt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Da's niet zo moeilijk Albert. Als je van een melkprijs van 40 eurocent 50% inlevert, dan hou je 20 eurocent over. Als hierover weer 50% prijsstijging telt dan krijg je niet de oude 40 cent, maar slechts 30 cent. Kijk, en dat is altijd leuk voor (sensationele) berichtgeving. Eerst 50% gezakt, en vervolgens 50% gestegen. Geen lezer die dan doorziet dat er uiteindelijk een kwart van de oorspronkelijke opbrengstprijs is ingeleverd. Van dát kwart moet je wel investeren en in je levensonderhoud voorzien. Het is trouwens wel opmerkelijk dat zulk soort berichten in de kranten verschijnt. Ik denk dat dit de voorbode is dat de oude voorraden op de markt gezet gaan worden waardoor de prijs een knauw kan krijgen. Het grote publiek zal eventuele acties vanuit de sector logischerwijs niet begrijpen en veroordelen.

 • no-profile-image

  veehouder

  Actievoeren voor een betere melkprijs zegt Sieta Keimpena. de melkprijs is goed, alleen als je duur quotum gekocht hebt ben je veel geld kwijt om lucht af te betalen. Deze boeren lopen dan ook achter Sita aan zoals een stier achter een tochtige koe aanloopt.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.