Home

Achtergrond

Nederland stak 620 miljoen in Afghanistan

Nederland heeft de afgelopen acht jaar, sinds de verdrijving van de Taliban in 2002, ruim 620 miljoen euro gestoken in de hulp aan Afghanistan.

Daarvan ging ruim 485 miljoen naar landelijke programma's, bijna 129 miljoen naar de provincie Uruzgan en ruim 6 miljoen naar Baghlan in het noorden van het land. De komende vier jaar is nog eens ruim 169 miljoen toegezegd voor het Centraal-Aziatische land, waarvan ruim 59 miljoen euro bestemd is voor Uruzgan.

Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. De Nederlandse bijdrage aan de ISAF-missie in Uruzgan begon op 1 augustus 2006 en eindigt zondag. Sinds 2006 ging geld naar die provincie.

De kosten van vier jaar militaire inzet in Afghanistan bedragen 1,4 miljard euro. Dat komt uit de HGIS, een potje op het ministerie van Buitenlandse Zaken waaraan meerdere ministeries bijdragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.